Kategóriák: DorogHírek

Elhunyt Papp Béla ásványgyűjtő

2022. május 30-án, életének 81 évében elhunyt Papp Béla Mihály, Pro Urbe díjas dorogi ásványgyűjtő.

Papp Béla Mihály 1940. augusztus 25-én született Szolnokon. 17 évesen, szüleivel együtt költözött Dorogra. A bányászvilágban aztán a munka nehézsége ellenére meglátta a föld alatt szunnyadó kincseket. Később a hobbija annyira kinőtte magát, hogy mintegy tizenötezres nagyságú ásványgyűjtemény birtokosa lett.

Papp Béla több mint negyven éven keresztül gyűjtögette a szebbnél-szebb ásványokat, melyeket kiállítás formájában rendszeresen be is mutattak az érdeklődőknek. Állandó kiállítása a dorogi Bányász Emlékházban volt. Az ásványgyűjteményében többek között megkövesedett csiga, tengeri sün, sőt teknős is található, de cápa- és rája fogak, korall, valamint gyöngy is ékesítette gyűjteményét. A gyönyörű gipszkristályok Dorogon kívül Tokodaltáróról, Lencsehegyről, Bajnáról és Mogyorósbányáról származnak. Ezen felül nem csak hazai, hanem a világ szinte minden országából szerzett ásványokat. A kvarc például Ausztriából származik, a pirit Erdélyből, de vannak ásványok Svájcból, Afrikából, Mongóliából Japánból és Lengyelországból, sőt Marokkóból is. Talán a saját felfedezésére, a mogyorósbányai tsermigitre volt a legbüszkébb. Mindemellett a Nemzeti Múzeumnak is gyűjtött ásványokat.

A miskolci Minerofil Társaság és a Dorogi Értékvédő Egyesület alapító tagja volt. Többek között Bányász Szolgálati Érdemérmekkel, ásványkiállítási oklevelekkel, Magyar Televízió Leg, leg… emlékplakettel és Pro Urbe díjjal tüntették ki. De „A legszebb hazai ásvány bemutatásáért” című emléklappal is díjazták.

Felhasznált források: Esztergom és Vidéke, 24 óra napilapok (hungaricana.hu)