Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Pécs

Az évad utolsó hazai meccsére kerül sor, ahol a dorogiak a középmezőny stabil csapatát, a baranyai központ piros-fekete gárdáját fogadják. A hazaiak számára létkérdés az eredmény kimenetele és csak rajtuk múlik, hogy a jövőben is lesz-e Dorogon NB II-es mérkőzés, vagy jó ideig nem láthat másodosztályú összecsapást a dorogi közönség. A találkozóra május 15-én, vasárnap 17 órai kezdettel kerül sor a Buzánszky Jenő stadionban.

Szerencsésnek mondható 1–1-es döntetlennel zárult az elmúlt forduló a dorogiak számára Szolnokon. Közvetlenül a második játékrész legelején a hazaiak 11-esből vezetéshez jutottak, akik az előnyüket követően lendületbe, fölénybe kerültek. Ebben az időszakban további gólokkal el is dönthették volna a találkozót, azonban a 62. percben csereként beállt Vigh Ádám 12 perccel a befejezés előtt egyenlített. A nagy tét miatt a mindkét csapatot nyomasztó feszültség a lefújást követően tört ki és felek egymásnak estek. A dulakodás egyik vonzataként Nagyházi Dávidod a kispadról állította ki a játékvezető.

A pécsiek odahaza gól nélküli döntetlenre végeztek az élbolyban tanyázó Szeged ellen. Ugyan a tavalyi menetelésükhöz képest idén visszafogottabb eredményeséggel szerepel a mecseki alakulat, azonban így is biztos, kiegyensúlyozott csapatnak számít és ennek megfelelően a középmezőnyben foglal helyett. Voltak kevésbé várt kisiklásai, de továbbra is elmondható, hogy egyetlen ellenfele sem mehet biztosra ellenük, sőt többször is az esélyesebb félnek számít.

A két csapat legutóbbi mérkőzésén tavaly november 28-án pécsen a dorogiak nem kis meglepetésre, Szabó Lukas és Oldal Tibor góljaival 2 : 1 arányban nyerni tudtak az erősen tartalékosan kiálló hazaiakkal szemben. A pécsiek ellen amúgysem túl fényes a mérleg, s az elmúlt évadban csúnya 4–0-ás vereségbe szaladtak bele a mieink oda-vissza egyaránt.

Ez lesz a két csapat 41. egymás elleni tétmérkőzése

Az eddig 40 találkozó során 10 dorogi győzelem, 11 döntetlen, 19 vereség; 46 : 64-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 19 meccsből 6 győzelem, 6 döntetlen, 7 vereség; 25 : 24-es gólaránnyal.

A részletes mérlegről bővebben itt olvasható: Örök Mérlegen: Pécs – Dorog

A házigazdák az életükért – jelen esetben az NB II-es tagságuk meghosszabbításáért – küzdenek és számukra az utolsó igazi esély volna, hogy ezt el is érjék. Azonban rengeteg minden szól ellenük, kiemelten, hogy idén egyetlen egyszer sem tudtak odahaza győzni. Az eddig nyolc Dorogon redezett mérkőzésből hatszor vesztettek és mindössze öt gólt rúgtak, öt találkozón pedig gólképtelennek bizonyultak. Az elmúlt három hazai meccsen vendég siker született rúgott gól nélkül, hét kapottal szemben. A teljes tavaszi produkció alapján nem csak eredménytelenségében, de a mutatott formát és játékot tekintve is a leggyengébb csapattá váltak. A pécsiek csapatként és minden csapatrészükben külön-külön is sokkal erősebbek. Védekezésben masszívak, remek kapusteljesítménnyel megtámogatva, elől pedig igen veszélyesek és gólerősek, noha éppen a legutóbbi két fordulóban szerzett gól nélkül maradtak.

A legutóbbi három Dorogon játszott egymás elleni meccsükön a mieink nem tudtak egyetlen egyszer sem betáláni, míg a pécsiek hatszor is. Csapatunk utoljára hazai pályán közel napra pontosan 24 éve, 1998. május 24-én győzött a Pécs ellen 3 : 0 arányban, mégpedig a mindvégig fantasztikus hangulatot varázsolt 3 ezres közönség előtt. Azonban nem csak ez a győzelem, de a legutolsó hazai nyert meccs is igen távoli, hiszen tavaly december 12-én a Nyíregyháza volt az utolsó csapat, amely Dorogról pont nélkül távozott.

Ilyen boldogan ünnepeltek a dorogiak legutóbb Pécsen. Sikerül-e hasonló örömöt átélni a sorsdöntő mérkőzésüket követően? 

Újabb vereség esetén márcsak matemetikai esélye lenne a bennmaradásnak, ugyanakkor döntetlennel is könnyen kiesőhelyről várhatnák az utolsó fordulót. Arra legkevésbé sem lehet alapozni, hogy mindhárom mögöttük álló csapat mindkét hátralévő meccsét elveszítse. Ezen felül, amelyik gárda egyetlen hazai mérkőzését sem tudja az adott szezonban megnyerni, az nem is érdemli meg a bennmaradást. Minden pályára lépő játékosnak a maximumot kellene nyújtani, teljes erőbedobással küzdeni. Meglehet, sokáig ez lesz az utolsó másodosztályú bajnoki mérkőzés Dorogon. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, muszáj a dorogiaknak győzniük.

Szabó Gyula