Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Folytatódik a hátrányos helyzetűeket támogató foglalkoztatási program

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. által alkotott konzorcium 2,417 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési és munkaerőpiaci programot valósít meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Ennek érdekében együttműködik a foglalkoztatásban, képzésben érdekelt és érintett gazdasági, állami, önkormányzati, szakmai és érdekképviseleti szervekkel, civil szervezetekkel.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat konzorciumi partnereivel közösen valósítja meg a TOP_Plusz-3.1.1-21-KO1-2022-00001 azonosítószámú, „Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum 2021-2027” című programot 2022. április 1. és 2027. március 31. között, ami hozzájárul a projektben nevesített hátrányos helyzetű célcsoportok munkaerőpiaci integrációjához. A projekt célja a már működő megyei foglalkoztatási együttműködés megerősítése, a paktumszervezet folyamatos fenntartása, paktumszolgáltatások nyújtása, foglalkoztatást elősegítő tevékenységek, valamint helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési, befektetés-ösztönzési tevékenységek, programok megvalósítása, illetve ezeket szolgáló ágazati stratégiák elkészítése. Kiemelt cél a megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés keretében, a helyi igényekre és szükségletekre alapozott foglalkoztatási stratégia alapján programszerű, integrált, Komárom-Esztergom megye egészére kiterjedő, valamennyi gazdasági kulcságazatot felölelő foglalkoztatási program megvalósítása, mely szolgáltatásaival és egyéb eszközeivel fenntartható módon hozzájárul a megye gazdaságának fejlődéséhez, kiemelten a KKV szektor versenyképességének megőrzéshez, a foglalkoztatás növeléséhez, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásához.

A projekt célcsoportjai:

  • a 30 év feletti inaktív egyének,
  • a 30 év feletti tartósan munkanélküliek vagy tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett álláskeresők,
  • az 50 év feletti álláskeresők.

A munkaerőpiaci programba a konzorcium 1.327 fő munkanélkülit tervez bevonni, valamint ezen felül 156 fő inaktív személyt, akik a bevonás előtt nem dolgoztak, nem volt rendszeres jövedelemmel járó munkájuk. Cél, hogy a program elhagyásának időpontjában legalább 836 fő álljon foglalkoztatásban. A megyei önkormányzat vezette konzorcium tervezi továbbá a munkaerőpiaci folyamatok rendszeres elemzését a megfelelő válaszlépések meghatározása érdekében, és a foglalkoztatók felkészítését célzó érzékenyítő programok megvalósítását is. Ez utóbbiakban a megcélzott szervezetek száma: önkormányzati szférában 150, gazdasági szférában 50, elérni kívánt inaktívak: 40-60 fő.

A projektről bővebb információt a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat honlapján (www.kemoh.hu) találhat.