Kategóriák: EsztergomHírek

Az ország legjobb tűzoltói versenyeztek Esztergomban

Hazánk megyéinek legjobb tűzoltócsapatai április 28-án, csütörtökön Esztergomba látogattak, hogy egy műszaki mentő verseny keretében mérjék össze tudásukat.

Harmadik alkalommal – a pandémia miatt két év után először – rendezték meg az Országos Műszaki Mentő Versenyt Esztergomban, az Alcufer fémhulladékkezelő telephelyén. A megmérettetésen Magyarország 20 megyéjének legjobb tűzoltócsapatai vettek részt. Az egységeknek – szituációs feladat során – egy fiktív balesetnél kellett elvégezniük a mentést 20 perc alatt, ahol az „áldozatok” az esztergomi Dobó iskola önkéntesei voltak. Őket a Magyar Vöröskereszt munkatársai ruházták fel mű sérülésekkel, sebbekkel.

Készül a műseb

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy elmondta, hogy a versennyel a Katasztrófavédelem célja az, hogy a tűzoltók a közlekedési balesetek során a műszaki mentéseknél minél felkészültebbek legyenek, megismerjék az egyes szituációkat, elsajátítsák az új technológiás eszközök használatát, illetve a gépjárműben található sérülteknek a legbiztonságosabb kimentést tudják biztosítani.

Nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók a beszorult személy kimentésén

„A tűzoltók a verseny során egymástól fogásokat leshettek el, illetve beavatkozási taktikákat figyelhettek meg. A mentési helyzetek a valóságban különbözőek, ezért minden beavatkozásnál külön stratégiát kell választani és persze a beavatkozás gyorsasága is életmentő egy ilyen helyzetben.” – tette hozzá a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, majd elmondta, hogy a csapatokat értékelő bírók sokféle szempont szerint pontozták az egységeket, mint például a sérültek ellátása, választott taktika, vagy éppen a csapaton belüli, vagy a sérülttel való kommunikáció.

Kimentették a sebesültet a roncsból.

A versenyt először 2018-ban Tatán rendezték meg, majd 2019-ben Kunmadarason. Idén pedig a Katasztrófavédelem vezetősége Esztergomot jelölte ki a megmérettetés helyszínének. Megtudtuk azt is, hogy a versenyen zsűriző bírók nyáron Németországba utaznak, hogy részt vegyenek a műszaki mentő világbajnokságon, ahol további tapasztalatokat gyűjthetnek a témában, melyet a hazai tűzoltói munka gyakorlatába ültethetnek aztán.

Ezeken a roncs autókon versenyeztek a tűzoltók

Az Esztergomban megrendezett versenyen az első három helyezett díjazásban részesült. Eredmények:

  • 1. Győr-Moson-Sopron megye (Mosonmagyaróvár)
  • 2. Komárom-Esztergom megye (Tatabánya)
  • 3. Csongrád-Csanád megye (Szentes)

Gratulálunk a tűzoltóknak és további sikeres munkát kívánunk!

Mindegyik csapatnak más és más szituációs feladatot kellett megoldaniuk