Kategóriák: EsztergomHírek

200 éve tették le az Esztergomi Bazilika alapkövét

Esztergomban kétnapos nagyszabású ünnepséget tartottak április 23-án és 24-én a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére felszentelt főszékesegyház alapkőletételének 200. évfordulója alkalmából – írja a Magyar Kurír.

A Szent Adalbert-búcsú káptalani nagymisével vette kezdetét szombaton, amelyet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök főcelebrálásával mutattak be. A szentmise egyben az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ministránsainak zarándoklata is volt, a szertartás keretében adták át az egyházmegye Szent Adalbert-díjait. A bazilika előtt tíz órától a Dunakanyar Szimfonikus Zenekar fúvósainak térzenéje is hozzájárult az ünnepi hangulat megteremtéséhez. A káptalani nagymisén több százan gyűltek össze a felújítás alatt álló főszékesegyházban.

A szentmise végén adta át Mohos Gábor segédpüspök a főegyházmegye idei Szent Adalbert-díjait. A díjátadást követően Török Csaba plébános köszöntötte az egybegyűlteket, különösen is a nagy számú ministránssereget, akik közül sokan a szentmise szolgálattevőiként ténylegesen is közreműködtek.

A jubileumi ünnepség délutánja a Visszatérés a Magyar Sionra című tanulmánykötet bemutatásával és konferenciával folytatódott a Szent Adalbert Központban.

A vasárnapi szentmise elején Kováts Péter, a bazilika orgonaművésze és karnagya grandiózus orgonajátékára vonult be a 14. számú Holló Cserkészcsapat, az állandó diakónusok és a papok Szent Adalbert ereklyéivel, melyeket az oltárra helyeztek.

Török Csaba köszöntőjében elmondta, az isteni irgalmasság vasárnapja most azért is különleges ünnep, mert előző napon emlékeztek meg a templom névadó szentje vértanúhalálának 1025. és a bazilika alapkőletételének 200. évfordulójáról. A hálaadó szentmise elején a plébániai kormányzó többek között köszöntötte a város és a megye közéletének képviselőit, a Lengyelországból, Gnieznóból, „Szent Adalbert sírjától” érkező zarándokokat, továbbá a lengyel–magyar baráti társaság és a magyarországi lengyel közösség képviselőit. A szentmisén elhangzott Anton Bruckner Locus iste és Liszt Ferenc O salutaris hostia című kórusműve a bazilika énekkara előadásában. Szentáldozás után a Te Deum dicsérte Isten nagy műveit.

Török Csaba a szentmise végén többek között az ősöknek is kifejezte köszönetét, hogy kétszáz éve belevágtak ebbe a csodálatos vállalkozásba, ami otthont, atyai házat hozott létre az esztergomi várhegyen, majd Szent Adalbert ereklyéjével megáldotta a híveket. A szentmise a pápai és a nemzeti himnusszal zárult. Az ünneplők átvonultak a harangtoronynál elhelyezett Szent Adalbert-emléktáblához, amelyet 1997-ben, a vértanú halálának ezredik évfordulóján állítottak. Az emléktábla megkoszorúzása és a Szózat közös eléneklése után Kontsek Ildikó művészettörténész, a Keresztény Múzeum igazgatója tartott rövid tárlatvezetést a panorámateremben összeállított, az alapkőletétel évfordulójára kibővített kiállításon.

Forrás: magyarkurir.hu
Fotók: Thaler Tamás / Lambert Attila (magyarkurir.hu)

Megosztás