Kategóriák: EsztergomHírek

Újabb homokszobor készül Esztergomban

Május elsejére készül el az a monumentális, négy és fél méter magas homokszobor, melyet Monostori Ferenc homokszobrász készít el az esztergomi Szent István téren.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a Régió TV Esztergomnak elmondta, hogy III. Béla uralkodása óta a Várhegyen épített várkápolnában egy oroszlán motívum jelenik meg, majd kiemelte: „Május elsején lesz az a nap, amikor hivatalosan is megyei jogú várossá válik Esztergom, ami azt gondolom, hogy egy régi adóssága a város felé a történelemnek.” Hernádi Ádám kitért arra is, hogy ennek van egy szimbolikája is, hogy az oroszlán Esztergom címerével jelenik meg ezen az alkotáson, ugyanis utal Esztergom erejére III. Béla királyunk óta, és ez méltó módja lesz annak, hogy az esztergomiak és az ide látogató turisták is gyönyörködhessenek benne. Végül arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk az alkotásra és őrizzük meg minél hosszabb ideig.

A szobrászművész, Monostori Ferenc közel 50 köbméter homokot használ fel ahhoz, hogy megcsinálja ezt az alkotást az Esztergomi Bazilikával szemben, a Szent István téren. A Régió TV Esztergomnak elmondta, hogy arra kérték fel, hogy az Esztergom címerében található oroszlánt faragja ki homokból és ez az oroszlán fogja tartani Esztergom címerét ülő pozícióban. Hozzátette, hogy az egy-két napos zsaluzás során ledöngölik a homokot, majd elkezdi kifaragni a szobrot, ami körülbelül 10 napot vesz majd igénybe. A szobrászművész megjegyezte azt is, hogy Portugáliában csöppent bele a homokszobrászatba, ami akkor nagyon megtetszett neki. Azóta több tucat homokszobrot készített a térségben is, legutóbb Esztergomban az MCC Feszt-re alkotta meg Mátyás szobrát.

Második fotó: Hernádi Ádám Facebook oldala

Megosztás