Kategóriák: Hírek

3+1 kevésbé ismert érv a homlokzati hőszigetelés mellett

Napjainkban – amikor rengeteget beszélünk a környezettudatosságról és az energiatakarékosságról – már senkit sem kell meggyőzni a hőszigetelés fontosságáról és szükségességéről. Ennek ellenére nem mindenki tudja, hogy a homlokzatok hőszigetelése (a jól ismert érveken túl) milyen előnyökkel jár.

A homlokzatok hőszigetelésére sokféle technológia létezik. Homlokzati hőszigetelő rendszer alatt azt a megoldást értjük, amikor a hőszigetelő lapokat a falazatra ragasztják és dübelezik, erre felületerősítő réteget készítenek (ragasztóba ágyazott üvegszövet), végül a felületképzést színes vékonyvakolattal oldják meg.

1. Komfortosabb hőérzet

Amellett, hogy a hőszigeteléssel csökken a fűtésszámlánk és akár jelentős összegeket is meg tudunk takarítani az első kevésbé ismert előny az, hogy a falak külső oldalára felhordott hőszigetelés sokkal kellemesebb (télen melegebb, nyáron hűvösebb) hőmérsékletet biztosít a falak belső felületén. Megszünteti a húzó hideg vagy a sugárzó meleg hatását, ezzel döntően hozzájárul a komfortosabb hőérzethez (ami nem feltétlenül ugyanaz, mint a mért hőmérséklet!) a lakott terekben. Mindemellett a gondosan megtervezett hőszigetelés a szerkezetben található hőhidakat is jelentősen csökkenti.

2. Jelentősen javul a hőtárolás

A másik fontos tudnivaló: a külső oldali hőszigetelés nagymértékben segít abban, hogy ki tudjuk használni a falak hőtároló képességét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak a helyiségben található levegőt „fűtjük fel”, hanem a határoló szerkezeteket is, amik aztán hosszú ideig tárolják a meleget, hiszen a kihűlésüket a külső oldali hőszigetelés gátolja. A jó hőtárolással rendelkező szerkezetek esetében a belső tér kellemetlen felmelegedése, illetve kihűlése nagyon lassú és jól szabályozható folyamat.

3. Ellenállóbb falszerkezet a káros hatásokkal szemben

A harmadik érv nem más, mint hogy a külső hőszigetelés remekül megoldja a falszerkezetek védelmét. Nemcsak az időjárás káros hatásaitól védi a szerkezetet (gondoljunk csak a rengeteg problémát okozó panelhézagokra!) hanem a hőmérséklet változásaitól is. Ennek eredményeképpen a hőszigetelt falak hőmozgása és a téli, illetve nyári hőingadozása jóval kisebb lesz. Hosszútávon ez pedig jelentősen megnövelheti a falazatok élettartamát.

+1 Ingatlan értékének növelése

S végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hőszigetelés jelentősen növelheti az ingatlan értékét és nagymértékben hozzájárulhat a kellemesebb, barátságosabb megjelenéshez is, hiszen a hőszigetelés egyben a homlokzat felújítását is jelenti. A panel épületek utólagos szigetelése már számtalanszor bizonyította az ebben rejlő lehetőségeket.

Látható tehát, hogy a homlokzati hőszigetelés nemcsak a pénztárcánkra nézve jár előnyökkel, hanem jelentősen hozzájárul a kellemesebb belső lakóklímához, növeli az épület élettartamát, értékét és esztétikáját is.