Kategóriák: EsztergomHírek

Vállalkozás-újraindítási Programról tartottak tájékoztatót

Február 22-én, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK), valamint a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. közös tájékoztató fórumot tartott a kamara esztergomi irodájában a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programmal kapcsolatban – írta a Hídlap.

A fórumon dr. Szerencsés László többek között arról beszélt, hogy most indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program második üteme. Emlékeztetett, hogy az első szakaszt még 42 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg: 4500 nyertes pályázat született, a kistelepüléseken működő vállalkozások eszközbeszerzésre, illetve telephely fejlesztésre fordíthatták az összegeket.

A KEMKIK elnöke ismertette, hogy február 24-én 15 órától nyílik meg az új pályázat, melyre 5000 fő alatti településeken működő, 0-9 főt foglalkoztató vállalkozások pályázhatnak. A nyertesek 2-10 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek és fontos, hogy a pályázat 70 százalékos intenzitású, vagyis a projekt megvalósításához 30 százaléknyi önrészt kell hozzátenni.

Erős Gábor alpolgármester örömét fejezte ki, hogy Esztergomban is szerveztek tájékoztató fórumot, mely a kormánynak az egyik, vállalkozásokat segítő programját mutatja be. Elmondta, hogy az első etapban 2 milliárd forintnyi összeget nyertek el a térségbeli cégek, ami a pandémiás helyzetben különösen nagy segítséget jelent. Bízik benne, hogy a második ütem után lesznek további szakaszok, mivel fontos, hogy a mikrovállalkozások is kapjanak támogatásokat, hiszen így még többet tudnak fejlődni és még több embert tudnak kiszolgálni.

Ezután a jelenlévők Petrovics Jánosra, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. pályázati tanácsadójára figyeltek, aki nemes egyszerűséggel azt mondta: ez az elmúlt tíz év egyik legjobb európai uniós pályázata, ugyanis egyszerű és a többihez képest magas a támogatási intenzitás. Előadása elején rögtön hangsúlyozta: olyan mikrovállalkozások pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább egy teljes, azaz lezárt üzleti évvel, nem végeznek mezőgazdasági tevékenységet, illetve nem KATA szerint adóznak. Elmondta, hogy a tervek szerint 2023. márciusáig lesz nyitva a pályázat, ugyanakkor nagy érdeklődésre számít, így azt tanácsolta a vállalkozóknak, hogy ne várjanak sokáig és minél hamarabb töltsék fel a dokumentumokat. Ismertette, hogy a projektben kötelezően megvalósítandó tevékenységnek kell szerepelnie, például az eszközbeszerzésnek, technológiai rendszerek, kapacitások kialakításának, vagy ingatlanfejlesztésnek el kell érnie a teljes költség ötven százalékát. Emellett a projekt szakmai megvalósításának közvetett költségének – vagyis a dokumentáció összeállítására, projektmenedzsmenti tevékenységre vonatkozó összeg – a projekt összköltségének 7 százalékának kell lennie.

Elhangzott, hogy nem kaphatnak támogatást azok, akik korábban már nyertek más pályázati konstrukciókban. Szó volt arról is, hogy a megvalósításra 18 hónap áll rendelkezésre. Fontos, hogy a telephelynek alkalmasnak kell lennie a beszerzendő eszköz tárolására is: ha például a készüléknek/berendezésnek van áram-, gáz-, vagy vízigénye, akkor igazolni kell, hogy minden feltétel adott a tároláshoz.

Fotók, forrás: hidlap.hu