Kategóriák: DorogHírek

Új elnök a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat élén

2022-től a korábbi elnök leköszönését követően Riss Józsefet választotta vezetőnek a német nemzetiségi önkormányzat elnöksége. Az újdonsült elnökkel a jövőben terveiről és a korábbi munkásságairól beszélgettünk.

Miért pont Önre esett a Képviselő-testület választása?

Az előző elnök egyészségügyi és egyéb okokból lemondott az elnökségről, valamint képviselő tagságáról is. Az előző önkormányzati képviselői választáskor néhány szavazattal maradtam alul, így a most én kaptam meg a képviselői mandátumot. A január 17-ei első képviselői testületi ülésen az elnökhelyettes beterjesztett az elnöki pozíció betöltésére, amit a testület egyhangúan el is fogadott. Mindamellett úgy gondolom, megválasztásomat segítette, hogy a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület titkáraként, már bizonyítottam alkalmasságom, illetve a nyelvtudásom is sokat nyomhatott a latba.

Honnan erednek a sváb gyökerek?

Sváb származású dédnagyapám Ries József, Esztergomban ismert férfi és női szabómester volt, sajnos őt nem ismerhettem, mert az első világháborúban odaveszett. Nagymamám jobban beszélt svábul, mint magyarul, talán tőle ered vonzódásom a német nyelvhez. Édesapámat sokan ismerték – férfi és női fodrász volt –, a régi esztergomi iparos réteghez tartozott. Érdekességként említem meg, hogy bár tízen voltunk testvérek, sajnos csak én tanultam meg németül.

Mit érdemes tudni a magyarországi és a németországi munkásságáról?

Esztergomban a 317. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben (mai Géza Fejedelem iskola) végeztem villanyszerelőként. A képesítés megszerzése után sikerült egy állami programba bekerülnöm, így kikerülhettem a volt NDK-ba szakmai gyakorlatra, ahol részt kellett vennünk egy intenzív nyelvoktatásban, melynek befejezése után sikeres államvizsgát tettem. A munka mellett gyakran hívtak tolmácsolni, így pl. 1973-ben Berlinben, szinkrontolmács is voltam. Miután visszatértem Magyarországra a dorogi költségvetési vállalatnál dolgoztam villanyszerelőként. Érettségi után hívtak el régi iskolámba, ahol volt tanáraim mellett tanítottam 1985-től 1999-ig, mint szakoktató, közben sikeres államvizsgát tettem a Kandón, mint műszaki oktató. Jelenleg a nyugdíj mellett műszaki tanárként tanítok egy esztergomi felnőttképzéssel foglalkozó Kft-nél. Megemlítem régi (tíz éves koromtól) hobbimat is: a csillagászatot! Jelenleg is a Dorogi Csillagász Kört vezetem, illetve erősítem az MCSE Esztergomi csoportját, a Regiomontanus Csillagász Klubbot.

Térjünk rá a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzatra, milyen céljai, tervei vannak?

Célunk, hogy a dorogi gyermekekkel, fiatalokkal és a felnőttekkel megismertessük, megkedveltessük a német nyelvet, illetve elődeink kulturális hagyományait. Régebben, mint a Wendlingen-Dorog Baráti egyesület titkára, már szerettem volna ezt a tervet megvalósítani, de akkoriban erre még nem volt alkalmas az idő. Azt is meg kell említenünk, hogy az akkori Német Kisebbségi Önkormányzat – élén Puchner Feri bácsival – együttműködve a dorogi helyi önkormányzattal, nagyon sokat tett, mind a Heimat Museum elindításával, mind a német nyelv oktatásának bevezetésével a helyi óvodákban, illetve az általános iskolákban. Szeretnénk ezt a folyamatot tovább vinni, erősíteni az iskolákban, illetve ismét bevezetni a német „nyelvszoktatást” az óvodákban. Például a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat az előző évben anyagi támogatásban részesítette az Eötvös iskolát és a Zsigmondy gimnáziumot, valamint nemrégiben megszavaztuk a Zrínyi és a Petőfi iskola számára is az igényelt támogatást. Így ezekben az intézményekben is folytatódhat a megkezdődhet a műhelymunka. Tudjuk, hogy először a szülőket kell meggyőznünk a hagyományok, illetve a német nyelv oktatásának szükségességéről, ezért el kell indítanunk egy felmérést, melyből talán megtudhatjuk, hogy hány dorogi szülő járatná gyermekét valamilyen formában a német nyelvoktatásra. Milyen lehetőségek vannak a hagyományok ápolására, mind az iskolákban, mint a dorogi művelődési házban, valamint, hogyan tudnánk bevonni tájházunkat is az iskolai programokba, hiszen nem szabad elfelednünk, hogy Dorog korábban sváb település volt.

A pandémia miatt elég sok program elmaradt, melyeket szeretnék újból életre hívni?

Az általános iskolák tanulói számára az idén is meghirdettük a németnyelvű versmondó/szavalóversenyt. Április 26-án 11 órakor a Német Nemzetiségi Tájházba várjuk a diákokat és felkészítőiket. A nevezéseket 2022. március 22ig várjuk a dnno22@t-email.hu e-mail címre (iskola neve, székhelye, a tanuló neve, hányadik osztályba jár). Szeretnénk új programokat is indítani, illetve a már meg lévő programokat újra éleszteni, folytatni. Az elmaradt farsangi bál helyett szüreti bált rendezünk októberben, a falusi búcsú mellett rajz és fotópályázatot hirdetünk, a helytörténeti vetélkedőt ismét megszervezzük, tervezünk egy, a helyi sváb kultúrát bemutató Tanösvény kialakítását. Továbbá szeretnénk élétre hívni egy régi sváb intézményt a Stammtüsch –t, mely ismét összehozná a dorogi svábságot egy asztal melletti könnyed beszélgetésre, természetesen nem elfeledkezve a helyi sváb nyelv műveléséről sem, mindezt hozzáértő témavezetéssel! Tervbe vettük a dorogi temetőben még fellelhető síkkövek összegyűjtését, ápolását, megmentését.

Nem utolsó sorban, az érdeklődők hol kaphatnak információt a munkájukról és a programjaikról?

A Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat létrehozott egy zárt Facebook csoportot, melyhez csatlakozni tagjaink ajánlása alapján lehet.