Kategóriák: DorogHírek

Akár gamer szoba is kialakítható egy régi bunkerből

Virágostóth Krisztián városfejlesztési szakember, okleveles településmérnök szerint meg kell védeni és új hasznos funkciókkal kell ellátni a régi építményeket. Például a bunkerekből katonai ruhaboltot, a bányászépítményekből pedig hangulatos vendéglátóhelyet lehet kialakítani. De akár online videojátéknak is teret adhatnak ezek a helyek.

Hogyan őrizhetjük meg az utókornak a régi építményeinket, mint például a bunkereket, vagy bányászati épületeket?

A településmérnöki és városfejlesztési hitvallásomnak egyik sarokköve, hogy az épített környezet védelme, illetve ápolása nemzeti ügy. A települések fejlesztésekor értékként lehet és kell is tekinteni a múlt értékeire. Itt nem csak az épületekre, hanem a közterületekre is gondolok, mivel a létesítmények és a környezetük a történelmünket mesélik el és életmódunk egyediségét képezik le. Az egyes történelmi időszakokra jellemző épületek is velünk maradtak, amelyek természetesen ma már teljesen mást képviselnek, mint a korábban.

Említsél egy példát!

Erre jó példát szolgálnak a világháborús bunkerek és egyéb katonai létesítmények. Egy XXI. századi ember teljesen másként tekint már rájuk – megjegyzem teljesen jogosan –, sőt a hasznosításuk is megváltozott. Manapság akár étteremmé is alakíthatók, de a jövőben akár múzeumok, bemutató helyszínek is válhatnak belőlük.

Mi a helyzet az egykori bányászvárosokban fellelhető, funkció nélkül maradt épületekkel?

A bányászvárosok a XXI. században – ha úgy tetszik a globalizált világban – válságban vannak, mert a nehézipari jelleg miatt a múltat képviselik. Ehhez a tevékenységhez köthető létesítmények nagyban hozzájárulnak az adott település és a régió identitásához. Ezért mindenképpen meg kell védeni őket és új hasznos funkciókkal kell felruházni ahhoz, hogy a település életében továbbra is meghatározó legyen a szerepük. Például a dorogi kálvárián lévő aknatoronyból kilátót, vagy akár egy apróbb, hangulatos éttermet is ki lehetne alakítani.

Az állagmegőrzés mellett milyen új funkciókkal lehetne megtölteni a létesítményeket?

A XXI. század tele van új kihívásokkal és sok új trenddel. Ha ezeket összekapcsoljuk a régi kor emlékeivel, akkor érdekes kavalkádot alkothatnak. A mai modern igényeknek megfelelően el tudom képzelni azt is, hogy a műszaki és egyéb feltétel biztosítása után a katonai létesítményekben például katonai, vagy bányászati ruhaboltot nyitnak. Ha kicsit szabadjára engedem a fantáziámat, akkor azt mondanám, hogy a bunkerek az online videójátékozásnak is teret adhatnak, az efféle gamer szobák nagy népszerűségnek örvendhetnek.

Térjünk vissza egy kicsit a bunkerekhez. Dorogon és térségében hol találhatók ilyen óvóhelyek?

A Dorogi-medencében, illetve térségében több katonai bunker is található. A II. világháború alatt a térségben heves ütközetek zajlottak a német, magyar, valamint szovjet csapatok között, ily módon a háborús múlttal például Annavölgyön, Dorog több városrészében, Esztergomban, a Gete-hegyen és a térség több településén is találkozhatunk. Városon, vagyis lakott területen belül azért ritkák, de Dorogon a 111-es mentén, az ÉDV Zrt. székházától nem messze található egy ilyen létesítmény.

A dorogi Reimann Miniverzum mellett található altáró bejáratánál néhány éve kiállítóteret alakítottak ki. Volt már példa arra a térségben, hogy valamilyen régi háborús, vagy bányászati építményeket átalakítottak és jelenleg múzeumként vagy közösségi térként funkcionálnak?

Dorog nagyon gazdag történelmi múlttal rendelkezik, de tudomásom szerint a térségünkben még nem volt példa a bunkerek hasznosítására. Esztergom és térsége a turizmus fejlesztésére egyre nagyobb figyelmet és energiát fordít, így az egykori katonai létesítmények, vagy éppen a bányászathoz köthető épületek nagy potenciált jelenthetnek. A turisztikai trendeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy azok az attrakciók a legsikeresebbek, amelyek szervesen kapcsolódnak az adott település életéhez és korábbi történelméhez. A bunkerek és az egykori bányászati létesítményeknél ezek a tulajdonságok már megvannak, már csak egy jó koncepció és a megvalósítás hiányzik.

Ebben a témakörben találkozott-e kifejezetten kreatív megvalósítással?

Sok érdekes és különböző megoldással találkozhatunk a világban, a kreativitásnak és az ötletességnek nincs határa. Németország gazdag történelmi múltjából adódóan nagyon sok bunkerrel rendelkezik, eléggé változatosan hasznosították őket. Hitler nyári rezidenciáját, vagyis a Sasfészeket például étteremmé alakították át, Frankfurtban egy korábbi óvóhelyből zenei központot hoztak létre. Hamm városában villaként él tovább egy korábbi katonai létesítményt.

Más funkciót is kaphatnak az épületek?

Igen. Egy teljesen más megközelítést is kiemelnék, amely Herne városában látható. Ott hirdetőoszloppá alakítottak egy bunkert. Az egyik személyes kedvencem a kölni megoldás, ahol teljesen más rendeltetést társítottak az építményhez. A nagy múltú történelmi városban négyszintes lakóházzá, illetve a bunker légelhárító tornyát penthouse apartmanná építették át. Ez a két példa akár a vállalkozó kedvű honfitársainknak is felkeltheti az érdeklődését.

Borítókép: Alexander Böhle (A „Generation Köln” tervezőinek szürreális díszlete egy vasúti bunkerben)