Maradandó fogyatékosságot okozott a gondatlan sofőr

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki gépkocsijával egy esztergom-kertvárosi kereszteződésében egy motorost ütött el. A baleset következtében a motorkerékpár sofőrjének maradandó fogyatékossága keletkezett, utasa pedig térdzúzódást szenvedett el.

A vádirat szerint a férfi 2019. augusztus 27-én gépkocsit vezetett Esztergom-Kertvárosban. A férfi a közlekedése során a Dobó István utca és a Kinizsi utca kereszteződésébe érve az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla vonalában megállt, majd a kereszteződésbe egyenes irányban behajtott, amelynek során nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a szabályosan érkező motorosnak. A motoros megkísérelt jobbra kormányzással kitérni, azonban az ütközést elkerülni nem tudta, a gépjármű nekiütközött a motorkerékpár bal oldalának. A motorkerékpáron a sértett mögött egy utas utazott.

Az ütközés következtében a motorkerékpár a bal oldalára dőlve az úttestre zuhant. A motorkerékpár vezetőjének maradandó fogyatékosságot eredményező kulcscsonttörése keletkezett. A motorkerékpár utasa 8 napon belül gyógyuló térdzúzódást szenvedett el.

A maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a férfit.

Az ügyészség az elsőfokú ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védő három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség