Kategóriák: Hírek

A Magyar Falu Programról konzultáltak Bajnán

Soha nem látott összeg jut a falvak fejlesztésére – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos február 14-én, Bajnán, ahol a Magyar Falu Program pályázatairól tartott tájékoztatót a kistelepülések polgármestereinek.

A kormánybiztos elmondta, hogy a Magyar Falu Program viszonylag fiatal, azonban sikeresnek mondható, hiszen 2019 év elején hirdették meg az első pályázati felhívásokat, és 2019 év közepére realizálódtak az első fejlesztések, ráadásul akkor indult be a Falusi CSOK is, illetve szintén akkor indult el a nagy állami mellékúthálózat-fejlesztési program. „Gyakorlatilag 2-3 éves tapasztalataink vannak. Ez egy viszonylag rövid idő, de ahhoz képest nagyon komoly eredményekkel bír. Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma már a Magyar Falu Program a hazai vidékfejlesztés zászlóshajójává nőtte ki magát, és ezeknek az eredményeknek az alapján merem állítani, hogy ma már a magyarországi falvak a reneszánszukat élik” – tette hozzá Gyopáros Alpár.

A politikus kiemelte, hogy a Magyar Falu Programban az idei évben el fogják érni az ezermilliárd forintos támogatási összeget, amit eddig összesen forrásként juttattak és juttatni fognak ebben az évben. „Ilyen nagyságrendű forrás az elmúlt évtizedekben nem állt rendelkezésre ilyen célzott falu, illetve vidékfejlesztési célra. Ráadásul nem csak a forrástömeg óriási, hanem mi megfogalmaztunk egy általános célt a program kiírásakor, miszerint olyan életminőséget szeretnénk kínálni a falvakban élők számára, ami arra ösztönzi a lakosokat, hogy maradjanak otthon a szülőfalujukban, vagy a faluban, ahol élnek” – tette hozzá.

Gyopáros Alpár azt is elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben azt is megtapasztalták, hogy a kistelepülések döntő részében lényegesen nagyobb arányban csökkent a népességszám, mint a városokban, vagy akár csak az országos átlaggal összehasonlítva. Magyarországon 2500 olyan település volt 2018-ban, ahol ilyen negatív népességszám változás volt tapasztalható. Azonban a 2500 településből ma már több, mint ezer településen növekszik a népességszám, ami az elmúlt hároméves programnak is köszönhető. „Erre még mi sem számítottunk, hiszen korábban az általános jelenség volt Magyarországon, hogy a fiatalok, vagy a gyermekeket vállaló családosok elköltöztek a szülőfalujukból, mert a falvak több évtizedes lemaradásban voltak bizonyos fejlesztéseket vizsgálva, mint például az utak állapota, intézmények hiánya. Ezt azonban most már sikerül legyőzni és ezek szerint jó úton járunk” – jegyezte meg a politikus, majd hozzátette, hogy ebben az évben mintegy 300 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd a Magyar Falu Program keretében. Többek között ebből már 70 milliárd forint értékben meghirdettek pályázatokat, valamint 1500 kilométernyi állami mellékúthálózatot is fel fognak tudni újítani.

Erős Gábor, a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltje a Magyar Falu Program kapcsán megjegyezte, hogy több mint 7 milliárd forint támogatás érkezett a térségbe. Többek között közel kétmilliárd forintból óvodák, iskolák, kultúrházak és polgármesteri hivatalok újultak meg, de mintegy négymilliárd forintból járdákat és utakat is fel tudtak újítani. „Azt gondolom, hogy ez a program nélkül a kistelepülések ezeket önerőből nem tudták volna megvalósítani. Ez mindenféleképpen egy olyan program, amire azt tudjuk mondani, hogy egy sikeres.” – tette hozzá a képviselőjelölt.

Borítókép: RTVE

Megosztás