Kategóriák: Hírek

Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi verseny

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén négy tárgyból hirdette meg országos középiskolai tanulmányi versenyét, a Pázmány Bölcs-Észt.

A 2021. január 29-én megrendezett döntő fordulóban az irodalom, a történelem, a régészet és a nemzetközi tanulmányok iránt érdeklődő diákok mérhették össze az tudásukat. A versenyre jelentkező 11. és 12. évfolyamos tanulók közül – az október és december között lezajlott, két írásbeli forduló után – az egyetemi oktatókból álló, szakmai zsűrik tantárgyanként a legjobb tíz versenyzőt juttatták a döntőbe.

A végső, személyes jelenléttel zajló megmérettetésen Dr. Nemesi Attila László oktatási dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A diákok változatos feladatokat megoldva adhattak számot a felkészültségükről a verseny során. A teljesítmények értékelése során a zsűri megállapította,  hogy a versenyzők  a kifejezőkészsége, kritikai  gondolkodása, kreativitása kitűnő, és  ismereteik  jóval meghaladják kortársaikét.

A díjátadón a Dr. Nemesi Attila László méltatta a döntőbe jutók teljesítményét, megköszönte a felkészítő tanárok munkáját. Kiemelte, hogy aki a döntőig eljutott, az már mindenképpen győztesnek érezheti magát. Kifejezte azzal kapcsolatos reményét, hogy a résztvevők közül sokan választják majd a továbbtanuláskor a bölcsészképzést.

A Kar a verseny szervezőivel együtt fontos küldetésnek érzi, hogy az ország minden tájáról érkező, kiváló képességű diákok a verseny élményén keresztül nyerhessenek betekintést a bölcsészet- és társadalomtudományok területére.

A verseny a Nemzeti Tehetség Program keretén belül, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A verseny győztesei magas pénzjutalomban, a különdíjasok, az 1 helyezettet felkészítő tanár és az 5-10. helyezett versenyző értékes könyvutalványt vehettek át a pályázatnak köszönhetően!