Letartóztatásban maradhat a hamis pénzzel fizető gyanúsítottak társa

Meghosszabbíthatják a letartóztatását annak a férfinak, aki segítette társait abban, hogy egy esztergomi zöldségesben hamis pénzzel történő fizetés után elmeneküljenek a helyszínről.

A megalapozottan gyanú szerint a két férfi 2021. június 22-én, a délutáni órákban, egy esztergomi zöldségesben hamis 20.000 forinttal fizették ki az általuk vásárolt gyümölcsöket. Társuk, a most elfogott férfi, azzal segítette elő a bűncselekmény elkövetését, hogy a másik két férfit egy gépjárművel a helyszínre szállította, majd a vásárlás ideje alatt a közelben várta őket, a bűncselekmény elkövetését követően pedig mind a hárman ezzel a gépjárművel menekültek el a helyszínről.

Az egyik férfi 2021. július 31. napja óta letartóztatásban van, a másik férfi megszökött, őt a rendőrség még keresi. Társukat elfogatóparancs alapján tavaly fogták el Németországban. A német hatóságok a gyanúsítottat most adták át a magyar hatóságoknak, akit bűnsegédként elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt hallgattak ki gyanúsítottként az Esztergomi Rendőrkaptányság Bűnügyi Osztályának nyomozói.

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a főügyészség indítványára 2022. január 14. napján egy hónap időtartamra elrendelte a férfi letartóztatását.

A főügyészség indítványt tett a férfi letartóztatásának további három hónappal történő meghosszabbítására tekintettel arra, hogy megszökött, továbbá vele szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének a veszélye is.

Az indítványról a nyomozási bíró az ügyiratok alapján fog dönteni.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség