Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Háromszáz érdeklődő az adóváltozásokról tartott fórumon

Hagyomány, hogy az aktuális adóváltozásokról a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös szervezésében tájékoztatót tartanak év elején. A fórumot online rendezték meg, az előadássorozatot közel háromszáz bejelentkező követte nyomon.

Köszöntőjében dr. Szerencsés László kiemelte; az ilyen és hasonló fórumokkal próbálnak megtenni mindent, hogy informálják az aktuális változásokról a gazdaság szereplőit annak érdekében, hogy zökkenőmentesen tudjanak együttműködni a hatóságok, az állami szervek és a vállalkozók. Ez a kormány és a NAV vállalkozóbarát intézkedéseinek részét képezi.

Harmat Ferencné, a NAV megyei ügyfélkapcsolati osztályának vezetője, valamint Nemesné Mészáros Erika és Dörnyiné Hegyesi Zita tartotta a tájékoztatókat. A középpontban a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítás, az áfa, a KATA és a KIVA tavalyi év közi és a 2022 januárjától életbe lépő változásai voltak.

Néhány lényeges változást emelünk ki a sok közül. Szja-visszatérítést annak utalnak február 15-éig, aki tavaly akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult és munkabért, megbízási díjat, ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet, őstermelői jövedelmet szerez, vállalkozói kivétet számol el.

A gyermeket nevelő katások is visszakapják katájuk egynegyedét. A fiatal addig jogosult kedvezményre, ameddig a 25. életévét be nem tölti. Ez automatikus, mivel a munkáltató, kifizető rendelkezik a születési adatokkal. Jogosultsági hónaponként 433 700 forint bruttó fizetésre jár a mentesség. 

A vállalkozások mostanra már természetesnek veszik az online eseményeket. Akik érdeklődnek az elhangzottak iránt, a kamara honlapjáról (www.kemkik.hu) le tudják tölteni a prezentációkat.

A kamara kéri a vállalkozókat, hogy átgondolva a hallottakat, küldjék el kérdéseiket a kemkik@kemkik.hu címre, telefonos elérhetőségük megadásával. A kamara továbbítja a kérdéseket NAV-hoz.

A Könyvelők Klubja következő rendezvényén, február 9-én, szerdán is megvitatják az új rendelkezések hatásait, amire jelentkezni a www.kemkik.hu/rendezvenyek oldalon lehet.

Forrás: KEMKIK
Borítókép: korábbi rendezvény

Megosztás