Kategóriák: DorogHírek

Tavaly ünnepelte fennállása 120. évfordulóját a Richter

Igazán kitett magáért a Richter fennállásának 120. évfordulóján. 2021-ben az egész éves programok mellett helyi intézményeket is támogatott a vállalat, sőt a környezetvédelemmel kapcsolatos, jelentős beruházásokat is sikerült megvalósítaniuk Dorogon.

A legkiemelkedőbb program a Richter Egészségváros volt

Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének főmérnöke elmondta, hogy 2021-ben a vállalat legkiemelkedőbb programja a Richter Egészségváros volt. Ez a program azon projektek közé tartozik, ahol a vállalat társadalmi felelősségvállalása, elkötelezettsége mutatkozik meg az egészségügy és az egészséges életmód iránt. A főmérnök kiemelte, hogy Dorogon először rendeztek Richter Egészségvárost, ami annyira sikeres volt, hogy mintegy 7 millió forint gyűlt össze a Vaszary Kolos Kórház dorogi intézményének támogatására, amelyet Dorog Város további 3 millió forinttal egészített ki. „Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy a program részeként Rudolf Péter is ellátogatott Dorogra, ahol a színésszel való beszélgetés mellett a résztvevők megtekinthették a főszereplésével készült, Richter Gedeonról szóló „Nem tűntem el című filmet” – tette hozzá Garai Zoltán. Majd kiemelte, hogy a vállalat a 120. jubileumi évben nemcsak az egészségügyet, hanem a helyi oktatási intézményeket is támogatta. Tavaly a dorogi Zrínyi és Petőfi iskoláknak okostáblákat adtak át, a dorogi gimnáziumot a természettudományos tantárgyak oktatásánál használatos új eszközök beszerzésében segítették, valamint a művelődési ház alagsorában egy új közösségi teret, Richter-termet alakítottak ki a diákoknak.

Jubileumi gálaestek a nagyobb városokban

Garai Zoltán elmondta azt is, hogy a regionális programok mellett nagyszabású rendezvények voltak a fővárosban, illetve az ország több pontján. Jubileumi gálaestek voltak Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Győrben. Ezeken a rendezvényeken színvonalas klasszikus zenei koncerttel és fogadással várták a meghívott vendégeket.

A Richter többek között egy családi nap megszervezésével is hozzájárult a színes jubileumi programsorozathoz, melyet kifejezetten a munkavállalói és azok hozzátartozói részére rendezett meg. A Richter Pihenőparkban megtartott Családi Napra több ezren látogattak el, ahol a finom ételek és italok mellett egész nap koncertek, előadások, sportprogramok és szűrővizsgálatok várták a dolgozókat.

Bizonyára mindenkinek ismerős lehet a tévéből a Richter 120 év című imázsfilm, amelynek a másfél perces üzenete milliókhoz jutott el. A Richter így nemcsak a munkavállalóival és a helyi közösségekkel ünnepelte a születésnapját, hanem országosan is.

Fontos beruházások valósultak meg 2021-ben

Fontos kiemelni azt is, hogy a vállalat saját portáján is nagy lépéseket tett meg a 2021-es évben. A dorogi fióktelepen egy modern, napelemes rendszert hoztak létre, melyet a szükséges engedélyek beszerzése után hamarosan át is adnak. Az első ütemben, a már meglévő épületekre helyeztek el napelemeket, a második lépésben pedig egy zöldmezős napelemparkot telepítettek a gyár területére, összesen 2 Megawatt teljesítménnyel. Összehasonlításképpen ez 20.000 darab 100 wattos izzónak megfelelő teljesítmény. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a közeljövőben várhatóan a gyáregység villamos energia fogyasztásának 8%-át megújuló energiából tudják fedezni. „Fontos vállalati irányelv az, hogy minél több környezettudatos beruházás valósuljon meg a gyáregységnél.” – tette hozzá a főmérnök.

A megújuló energiaforrások mellett Dorogon a Minőségirányítási Főosztály egy új épülettel bővült (MIFO-D), ahol egy mikrobiológiai ellenőrző laboratórium létesült. „Ezzel a beruházással bővül a laboratóriumi kapacitás. Ebben az üzemben a különböző területekről érkező készítmények mintáit mikrobiológiai minősítésnek vetik alá” – világított rá a folyamatra Garai Zoltán, majd hozzátette, hogy ezzel a beruházással új munkahelyeket is teremtenek a térségben.

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni azt is, hogy a Richter dorogi gyáregységénél a vegyianyag ellátási rendszer is megújult. A korszerűsített tartálypark révén a legszigorúbb biztonsági előírások mellett, automatizált folyamaton keresztül jut majd el a gyógyszerkészítéshez szükséges alapanyag az adott üzembe. A főmérnök kiemelte: „Ez azért előnyös, mert ezzel a beruházással hatékonyabban fejthetik majd le a vegyianyagokat a tartálykocsikból, és azok emberi érintkezés nélkül jutnak el az éppen aktuális munkaállomásokra” – tette hozzá Garai Zoltán.

Az alapító születésének évfordulójára készül a Richter

Alig múlt el a vállalat alapításának 120 éves évfordulója, idén a vállalat az alapító, Richter Gedeon születésének 150. évfordulóját ünnepli.