Kategóriák: DorogHírek

Bánhidy: Wieszt rajongott ezért a vidékért

A magyar kultúra napja alkalmából január 21-én, pénteken a hetven évvel ezelőtt született dorogi grafikus, festőművészre, Wieszt Józsefre emlékeztek a dorogi művelődési házban. A kiállításmegnyitó mellett átadták a Pro Urbe Díjat és a Rauscher György-díjat is.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere. Beszédében elmondta, hogy tisztelettel és szeretettel emlékeznek Wieszt Józsefre. A polgármester kitért arra is, hogy Dorog kiemelkedik a nagyszerű teljesítményt nyújtó művészek számában és ismét lehetőségünk nyíllik a Dorogi Galériában egy kiváló dorogi művész alkotásainak bemutatására.

Wehner Tibor, Munkácsy-díjas művészettörténész Wieszt József életművét részletesen méltatta. Elmondta, hogy a dorogi születésű, a munkásságuk révén szorosan a településhez kötődő művészek hosszú sorához olyanok csatlakoztak, mint például Koszkol Jenő, vagy Rauscher György. Ő hozzájuk a XX. század utolsó harmadában csatlakozott a jelentős életművet teremtő grafikus, festőművész, Wieszt József. „Az 1951-ben született, 2007-ben eltávozott művész munkásságát mérlegelvén, most már biztosan kijelenthetjük, fájdalmasan korán zárult le rövidre szabott életútja és alkotói pályája. Aktív művészeti tanulmányokat követően kezdhette meg 1973-ban az Egri Tanárképző Főiskolán befejezett tanulmányokat követően, vagyis csak három és fél évtized adatott meg életműve megalkotására, amely kezdetben a magyar grafikai művészetek fővárosához, Miskolchoz, majd rövid ideig Szentendréhez és 1989-től haláláig szülővárosához, Doroghoz, valamint Esztergomhoz kapcsolódott.” – tette hozzá a művészettörténész. Wehner Tibor kiemelte, hogy a fővárosi művészeti pezsgéstől mindig távol, vidéki színtereken élt és tevékenykedett. Azonban a szakma, és a kollégák számon tartották, hogy a rendkívül magas színvonalú modern magyar grafika egyik legtehetségesebb művelőjeként készíti műveit. A művészettörténész megjegyezte: „Műveiben rendre fel-feltűnnek ironikus protest szólamok, már-már megmosolyogtató gesztusok is. Az egyik, az ezredfordulón keletkezett művében például az látható, hogy a dorogi flotta hármas zászlóshajójával elhagyja a kesztölci kikötőt. És valóban a képen egy fantasztikus hajótest szeli – a valójában nem létező – hullámokat.”

Az eseményen Bánhidy László, az Esztergomi Művészek Céhének egykori elnöke is méltatta Wieszt Józsefet. Elmondta, hogy 1970-ben elment az egri főiskolára felvételizni és ott ismerte meg Wieszt Józsefet. „Elképesztő kemény munkával és szigorral készült Wieszt a pályára, még egy gazdához is elment, hogy a kecskéket lerajzolja” – tette hozzá Bánhidy László, majd megjegyezte: „Mayer István címzetes püspök készített a rézmetszetről egy könyvet. Néhány könyv azóta is megjelent, de olyan munka, mint amit Wieszt József a szakdolgozatában bemutatott, a rézkarc és a rézmetszet különböző megoldásait, azt hiszem egyedülálló. Kicsi kis rézlemezeket készített, és ezeket nagyon-nagyon izgalmas technikával dolgozta ki. Wieszt mindig csendben meghúzta magát a líceumban, megvárta, míg kiürül a grafikai műhely, bezárkózott és egész éjszaka dolgozott. Tehát hihetetlen volt az a kitartás és az a szorgalom, ami egy nagyon-nagyon nemes célhoz vezetett, a mesterségbeli tudáshoz.”

A rendezvény keretében adták át a Pro Urbe Díjat és a Rauscher György-díjat is.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. évben munkája elismeréseként a Pro Urbe díjat Faragó Rudolf részére adományozza. Faragó Rudolf 1960. január 25-én született Dorogon. A dorogi kábeltelevíziózás egyik alapító személyisége, több évtizede a dorogi kulturális és sportesemények, beruházások, valamint városismertető anyagok megörökítője. 1990-től öt éven keresztül a Palatinus Kábel TV stúdióvezető-műsorszerkesztője, hetente háromórás műsorok és hírblokkok, stúdióbeszélgetések készítője. 1995-ben vállalkozást alapított D3 Digital Video Studio néven, amelyen keresztül számos, térségünkben található vállalkozás PR és egyéb referenciafilmjeit készíti el. Mindemellett sok útifilmet készített Görögország, Petrozsény, Olaszország (Szicília) vulkánjairól. Elévülhetetlen érdeme Dorog város közéletének, mindennapjainak, történéseinek dokumentálása. A város kulturális és sporteseményeit, kiemelt önkormányzati rendezvényeit veszi filmre. Immár huszadik éve, hogy Dorog Város Önkormányzata kérésére készíti a felvételeket. Számos városi kiadvány, várostörténeti dokumentum megszületésének alapjául szolgálnak rögzített riportjai, riportfilmjei. Faragó Rudolfnak köszönhetően húsz év alatt mintegy 3000 darab, 12 ezer percnyi, 200 órányi szerkesztett anyag dokumentálja a dorogi vagy Doroghoz kötődő eseményeket.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. évben a „Rauscher György” díjat Kapa Melinda részére adományozza. Kapa Melinda 19 éve tanít a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájában. A kezdetektől fogva munkájában kiemelt szerepe van a tehetséggondozásnak: tanórán, a délutáni szakkörökön és a nyári alkotótáborokban is foglalkozik külön a gyerekekkel. 4 évig a DOKI Művészeti Munkaközösségének vezetője volt. Évente 25-30 gyermeket készít fel különböző városi, megyei, országos, nemzetközi rajz- és kreatív pályázatokra, minden évben vannak díjazott alkotások. A pályázatok mellett folyamatosan szervez diákjainak háziversenyeket, kiállításokat, kirándulásokat. Saját művészi tevékenysége is kiemelkedő, mivel számos önálló és csoportos kiállításon vett részt, s alkotó tevékenységéért több művészeti díjat is elnyert. Legutóbbi kiállításán a Gáthy Zoltán Helytörténeti Múzeumban rézkarcokkal, festményekkel és különleges illusztrációkkal mutatta be töretlen alkotói tehetségét. Kreativitását, színvonalas digitális tervezői munkáját az iskola kiadványain, plakátjain, oklevelein is nyomon követhetjük.

A díjátadók után a szépszámú résztvevők megtekintették a Dorogi Galériában Wieszt József alkotásaiból készült kiállítást. A különleges tárlatot 2022. február 2-ig bárki megtekintheti a művelődési házban.