Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

TOP Plusz: startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

A 2021-27-es európai uniós ciklus megyénket érintő fejlesztéseinek megyei önkormányzat döntés-előkészítő szerepkörének egyik fontos kérdésében hozott határozatot január 13-án, a csütörtöki rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés.

A gyors összehívásra azért volt szükség, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első körben meghirdetett felhívásaira a megyéből beérkezett fejlesztésekről hamarosan döntések születnek. Ehhez azonban fel kell álljanak a döntés-előkészítő bizottságok az Irányító Hatóság mellett, melyek egyik meghatározó szavazati jogú tagja a megyei önkormányzat képviselője. Az Irányító Hatóság most közölte a delegálás feltételeit.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a bizottságokba a területi szereplő képviseletére tagként Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, póttagokként Romanek Etelka és Steindl Balázs alelnököket delegálja.

A jelenleg meghirdetett TOP Plusz felhívások közül bizottság a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, az élhető települések, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése témájában várható döntés-előkészítő bizottság felállítása.

Komárom-Esztergom megye számára a 2021-2027 közötti ciklusban közel 50 milliárd forint európai uniós forrás áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Elsősorban a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra megújítására, a települési környezet és a szolgáltatások bővítésére, minőségük javítására, a klímavédelemre, az esélyegyenlőségre, a társadalmi kohézió erősítésére.

Tatabánya és Esztergom, mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó és a megye két legnagyobb városa, kiemelt keretet kap fejlesztéseik megvalósítására, mely összességében 14,9 milliárd Ft. A többi település és esetleges konzorciumi partnereik, valamint a Magyar Közútkezelő Zrt. és a megyei önkormányzat számára pályázható forrásként 34,15 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Fotó, forrás: KEMÖH Sajtó

Megosztás