Kategóriák: EsztergomHírek

Eltűntnek hitt festmény került elő Esztergomban

Egy különleges, középkori vendéglátóhelyre utaló festmény került elő, amely egykor a Fürdő Szálló falát díszítette. A kép később ismeretlen helyre került, most, hogy a Fürdő Szállót felújítják, egy magánszemély adta vissza a városnak az alkotást.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az értékes alkotás visszatért: „Évtizedekig homály fedte hollétét, de Pétör Mester végre hazatért. Köszönjük annak az – önmagát megnevezni nem akaró – esztergomi polgárnak, aki hosszú éveken át vigyázott rá, hogy most, restaurálás után, ismét méltó helyére kerülhessen.”

Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere a festmény kapcsán a Régió TV Esztergomnak elmondta, hogy a kép Pétör Mestert ábrázolja, aki az első fogadós volt Esztergomban. Hozzátette, hogy a magánszemély, aki visszaszolgáltatta a képet elmondta, hogy a festményt ő találta meg és sokáig ő is őrizte. Azt, hogy hol és milyen módon találta meg nem árulta el, azonban mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, önszántából adta vissza a képet a városnak. „Nagyon örülök, hogy ilyen polgárok élnek Esztergomban. Azt gondolom, hogy az illető látta, hogy a Fürdő Szálló megújul és azt gondolta, hogy ennek a képnek igenis ott van a helye, ahol eredetileg volt” – emelte ki az alpolgármester, majd leszögezte: „A város ugyanoda szeretné visszarakni a képet, ahol volt, hogy mindenki megcsodálhassa ezt a régi, híres esztergomi fogadós képét”.

A kopaszon ábrázolt Pétör Mester nem egy kitalált alak, tényleg fogadós volt a középkori Esztergomban. A festmény a Fürdő Szálló bezárásáig a falon lógott, majd ismeretlen helyre került, amit most egy magánszemély szolgáltatott vissza.

Az ország és Esztergom elsőként írásban jegyzett vendéglátóhelye Pétör Mester fogadója volt, derül ki Kiss Adrienn Kopasz Péter öröksége című tanulmányából. A kemma.hu kutatásából kiderül, hogy egy 1279. március 29-én kelt adás-vételi oklevél említi a vendéglátóhelyet. Magyarország királyának tárnokmestere ugyanis eladott egy ingatlant, annak határainak pontos leiratában szerepel a fogadó. Mint az oklevélből kiderült, a már akkoriban is frekventált helynek számító Kis-Duna parton állt a Pétör Mester háza.

Fotó: Herándi Ádám Facebook oldala