Kategóriák: Hírek

Évente ötven tűz keletkezik tűzijáték miatt

December 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig használhatjuk fel a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékeket. Legyünk óvatosak!

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz. Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre. Például „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását az illetékes hatóság ideiglenes tároló helyre ­ pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon, piacokon és működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

  • más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;
  • nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;
  • lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;
  • tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;
  • elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;
  • a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;
  • a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;
  • egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Ezekre figyeljünk a pirotechnikai termékek vásárlásakor:

  • Ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen ezek az eszközök tüzet okozhatnak.
  • Annyi tűzijátékot vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük.
  • A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
  • A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban. Egy tavalyi eset során az autóban hőt kapott tűzijátékok idő előtt elindultak és emiatt az egész autó kiégett.
  • Ügyeljünk arra, hogy szállítás közben ne érje őket csapadék és otthon se tegyük az eszközöket párás, nedves helyre. A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használjuk, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. Ezeket adjuk le az egyik árusítóhelyen.
  • Otthon olyan helyre zárjuk el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. Ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak.
  • Ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok.
  • Ne tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.
  • A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz.
  • Minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. Olvassuk el és tartsuk be az utasításokat.
  • Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre vagy épületekre.
  • Erős szélben ne használjuk fel a tűzijátékokat.
  • Ne tűzijátékozzunk, ha alkoholt fogyasztottunk.
  • Csak közterületen működtessünk tűzijátékot. A társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsuk el ezeket. Menjünk le az utcára és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük őket.
  • Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt.
  • Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket.

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni!

A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság