Ágynak szorította testvérét, később belehalt az ellátatlan sérüléseibe

Felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszhatja tettét az a férfi, aki Esztergomban úgy leszorította testvérét az ágyra, hogy annak sorozatos bordatörései keletkeztek. A mentális betegséggel küszködő sértett később az ellátatlan sérülések miatt meghalt.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a testvére, a sértett együtt éltek egy esztergomi családi házban és a sértett mentális betegsége miatt a vádlott gondoskodott róla. A sértett egy alkalommal ideges lett, ezért a vádlott megpróbálta az ágyra fektetni, azonban a férfi ezt nem akarta, ezért az ágyra lökte őt, majd ráfeküdt a betegsége miatt erősen lesoványodott férfire, és legalább 40 másodpercig a mellkasát összenyomva tartotta őt. Miután a sértett megnyugodott, a férfi leszállt róla, azonban a leszorítás következtében több bordája is eltörött. Az elszenvedett sérülést követően orvosi segítséget nem kért a sértett.

A sértett 2020. március 11-én este az otthonában feszültté vált, a szoba ajtaját csapkodta, a falat ütötte. A vádlott megpróbálta megnyugtatni őt, ami nem sikerült, ezért ott hagyta. A sértett ekkor a tévékészüléket lerántotta és orrcsonttöréssel járó sérülést szenvedett el. A vádlott a zajra visszament a szobába, ahol észlelte, hogy a sértett rosszul van, a földön fekszik. Értesítette a mentőszolgálatot és azok kiérkezéséig kísérletet tett a sértett lélegeztetésére. A mentőszolgálat tagjai kiérkezésük után megkezdték a sértett ellátását, azonban a férfi nem sokkal később a helyszínen elhalálozott.

A sértett orrcsonttörésének légzést akadályozó hatása állapotrosszabbító tényezőként hatott. A korábban elszenvedett bordatörések, azok ellátatlansága miatt kialakult keringési, légzési elégtelenség okán a kórosan lesoványodott, legyengült sértett halálához vezettek.

A Tatabányai Törvényszék 2021. december 10-én a fentiek miatt a vádlottat 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet a vádlott és a védője tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, végrehajtandó börtönbüntetésért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék