Kategóriák: EsztergomHírek

A Fürdő Szálló mellett az ország legrégebbi uszodája is megújul

A korábbi Fürdő Szálló és a gőzfürdő épülete mellett a Szent István Strandfürdő Sport- és Egészségturisztikai fejlesztése során megújul az ország legrégibb fedett uszodája és az ötven méteres medence is – tudtuk meg Hernádi Ádámtól, Esztergom polgármesterétől. Dr. Völner Pál a felújításokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy most van az ország olyan gazdasági helyzetben és lelkiállapotban, hogy végre sor kerülhet ezekre a régóta időszerű munkálatokra.

November 19-én bontották el az állványzatot az egykori Fürdőszálló épülete körül. A munkálatok még nem fejeződtek be, hiszen most az épület homlokzata újult meg a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program részeként mintegy négyszáz millió forintos támogatásból, a belső felújítási munkálatokat pedig majd az Esztergomi Szakképzési Centrum végzi el. „Az épület hátsó nyaktagja még nem lett befejezve, itt volt régen a pálmaterem, ehhez a szakképzési centrum hozzáépít és itt lesz a jövőbeni Tanszálló főbejárata” – tudtuk meg Hernádi Ádámtól egy sajtóbejárás során, majd hozzátette, hogy a volt gőzfürdő épületét is majd a szakképzési centrum hasznosítja. Az önkormányzat a homlokzati elemek felújítása mellett egyébként elvégezte a nyílászárók cseréjét, valamint az esztergomiak kérésére visszakerült a „Hotel – Szent István Fürdő – Szálló” felirat is a főhomlokzatra.

A leendő négycsillagos Studiolo Boutique Hotel 21 kétágyas szobával, éttermi, cukrászdai kínálattal várja majd a vendégeket. A boutique jelleget a szobák kialakításának egyedisége adja, a történelmi épületen belül Esztergom hírességeivel találkozhatnak a vendégek. A tanszállodában három iskolából az Esztergomi Szakképzési Centrum által oktatott 17 szakmacsoportból 9 szakmacsoport diákjai sajátíthatják majd el a gyakorlati ismereteket.

Az épület miután elkészül teljesen körbejárható lesz, ami fontos turisztikai szempontból. A volt gőzfürdő épületében pedig szépészeti és rekreációs helyiségeket alakít majd ki a szakképzési centrum.

A polgármester a sajtóbejáráson kiemelte azt is, hogy jövőre kezdődik el a Szent István Strandfürdő felújítása is, amit szintén a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programból valósítanak meg. A program keretében eredeti állapotában állítják helyre Magyarország legrégebbi szecessziós fedett uszodáját (melyet 1912-ben adtak át). De megújul az 50 méteres versenymedence és az “art deco” kabinsor, fedett-nyitott terekkel, versenybírói, úszómesteri és elsősegélynyújtó helyiséggel. Látogathatóvá válik a Mala forrásalagút. A strand területén öltözők, orvosi szoba, irodák, klubterem, valamint személyzeti részeket alakítanak ki és egy teljesen új gépészeti központot építenek ki.

Dr. Völner Pál a turisztikai felújításokkal, beruházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek is azt bizonyítják, hogy Magyarország most igazán erős. „A tanszálló és a strandfürdő felújítása, vagy éppen az egész magyarság számára fontos, az ország egyik jelképének számító Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházon zajló, hatalmas volumenű munkálatok már régóta időszerűek voltak. Most van az ország – így a városok is – olyan gazdasági állapotban, hogy ezeket meg tudjuk valósítani, és most végre reményekkel tele tekint a jövőbe mindenki, ezért mer és akar is építkezni, korszerűsíteni” – fejtette ki az országgyűlési képviselő. Dr. Völner Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak Esztergomban, hanem a kisebb városokban, illetve a falvakban is sok, a térség turisztikai vonzerejének erősítését szolgáló beruházás zajlik vagy valósult meg a közelmúltban, példaként a lábatlani és péliföldszentkereszti látogatóközpontokat, valamint a dorogi Reimann Bányászati Miniverzumot emelte ki.