Kategóriák: Hírek

Gulyás: kötelező lesz a zárt térben a maszkhasználat

November 20-ától kötelező lesz a zárt térben a maszkhasználat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 18-ai, csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Kormányinfó elején arról beszélt, hogy a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet, érdemi védettséget pedig csak és kizárólag oltással lehet szerezni.

A miniszter elmondta, hogy az oltatlanok mások életét is veszélyeztetik, ezért a kormány arról döntött, hogy november 20-ától, szombattól zárt térben kötelezővé teszi a maszkhasználatot. Ide tartoznak a bevásárló központok, az üzletek, a múzeumok, színházak, mozik (kivéve az irodákban és a sportolási intézményekben). A közösségi közlekedésben pedig továbbra is fenntartják a kötelező maszkhasználatot.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a szolgáltatóknál minden olyan üzlethelyiségben kötelező lesz a maszkhasználat, ahol egy helyiségben öt főnél többen tartózkodnak. Az oktatási intézményekben az igazgatók dönthetik majd el, hogy kötelezővé teszik a maszkhasználatot, vagy sem – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. A kötelező oltásokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz a harmadik oltás felvétele is. A most meghozott intézkedések pedig addig maradnak érvényben, ameddig azok szükségesek – tette hozzá.

Gulyás Gergely a járvánnyal kapcsolatban azt is elmondta, hogy jelenleg 9,7 millió oltás áll rendelkezésre. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy vegye fel az oltást, hiszen nem csak a saját egészségünkért felelünk, hanem másokéért is. A kormány azt szeretné, ha mindenki belátná, hogy csak akkor lehet megállítani a koronavírus-járványt, ha magas az átoltottság – tette hozzá a miniszter. Gulyás közölte azt is, hogy a jövőben elképzelhető, hogy a védettségi igazolvány hatálya bővülni fog.

Forrás: Kormányinfó
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás