Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

A „Szemfüles szomszédokról” is szó esett a Megyei Idősügyi Tanács ülésén

November 17-én, szerdán tartotta soron következő, a járvány miatt ezúttal online ülését a Megyei Idősügyi Tanács. A Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke vezetésével zajló tanácskozáson elsőként az időseket érintő köz- illetve vagyonbiztonsági témákat tárgyaltak.

Laposa Péter rendőralezredes a megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről és a bűnmegelőzés gyakorlatáról adott tájékoztatást. Bemutatta a bűncselekmények számának alakulását és a leggyakoribb elkövetési módokat. Kiemelte, hogy trükkösök továbbra is előszeretettel rövidítik meg az időseket. Még mindig gyakori az unokázós csalás, valamint a házalás, jóslás során elkövetett bűncselekmények, és az is előfordul, hogy a bűnözők úgy tulajdonítanak el értékeket, hogy hatósági embernek adják ki magukat. A bűnmegelőzési osztályvezető kiemelte, hogy a rendőrség többféle módon segít az idősek csalókkal szembeni felvértezésében. Előadásokat tartanak nyugdíjas klubokban, életre hívták a Szemfüles szomszédok mozgalmat, és nagy sikere volt az idősek körében a bűnmegelőzési szabadulószobának is. Népszerű kezdeményezés az Idősek Akadémiája is, melyet az Idősügyi Tanács beépített jövő évi programjába.

Ezután elfogadták a tanács 2022. évi munkatervet, majd döntöttek arról is, hogy újra meghirdetik a „Komárom-Esztergom Megye Idősbarát Önkormányzata 2022” pályázatot.

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat 2020. július 9-én alapította a Megyei Idősügyi Tanács. Cél, hogy a díj járuljon hozzá az időspolitika megerősítéséhez, ismerje el az önkormányzat idősekért vállalt cselekvő felelősségét és a mindezek szellemében végzett idősügyi tevékenységek konkrét eredményeit.

Az elnyert 100-100 ezer forint és az oklevelek átadására Héregen és Bajon került sor, a települések által szervezett Idősek Napja rendezvényeken 2021 őszén.

Várják a jelentkezéseket a 2022. évi díjakra is. A díjak átadására minden évben az Idősek Napja alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor. A megyei Idősbarát Önkormányzat Díjat Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke kezdeményezésre alapították. Az elismerés két kategóriában adható az 1500 fős lakosságszám alatti, valamint az 1501-6000 fős lakosságszámú települések számára.

Fotó: Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Völner Pál országgyűlési képviselő átadja az Idősbarát Önkormányzat Díjat Nieszner Józsefnek, Héreg polgármesterének 2021. szeptember 25-én