Kategóriák: DorogHírek

Szénoltár makettel bővült a Miniverzum

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere a napokban mutatta be a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum legújabb kincsét, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus dorogi eseményeit bemutató makettet, dr. Völner Pálnak, a térség országgyűlési képviselőjének.

„Amikor Magyarország először rendezhetett Eucharisztikus Világkongresszust 1938-ban, akkor Dorogon nagy jelentőségű eseményekre kerülhetett sor, amelyek kapcsolódtak a Budapesten zajló központi kongresszusi programokhoz.” – emlékezett vissza dr. Tittmann János, aki egyébként nemrégiben egy kötetet is kiadott az 1938-ban megrendezett XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus sajtótörténeti figyelőjeként az előkészületekről, magáról az eseményről, valamint annak dorogi összefüggéseiről. A polgármester elmondta azt is, hogy erre az eseményre épült meg a fa szerkezetű szénoltár, amit nagy széntömbökkel borítottak be és mintegy 30 méter hosszú és 25 méter magas volt. „A leiratok szerint gyönyörű volt a Dorogon megrendezett záróesemény, ahol Serédi Jusztinián hercegprímás mellett a lengyel prímás és a belga bíboros is részt vett. Egyes írások szerint húszezer, míg mások szerint ötezer bányász, fáklyával vonult fel a mostani Jubileum téren. Ekkor az Oltáriszentséget is kihozták a templomból, valamint kórusok énekeltek a helyszínen. A hercegprímás miséje után pedig Schmidt Sándor bányaigazgató mondott lelkesítő beszédet.” – tette hozzá dr. Tittmann János, majd végül megjegyezte, hogy ebben az évben emlékeztünk meg Szent István halálának 900. évfordulójáról, aminek a keretében aranykocsival érkezett a Szent Jobb Dorogra.

„A bányászok öröksége egy olyan munkakultúra, amely nélkül a térségünk gazdasága nem lehetne ennyire erős napjainkban sem. Akik a XX. században itt, a Dorogi-medence bányáiban dolgoztak, tudták: a megfeszített, gyakran embertelen körülmények között végzett munkájuk nélkülözhetetlen az ország energiaellátásához. A lányaik, fiaik, unokáik mindezt eltanulták annak idején, és eszerint dolgoznak ők is – az élet bármely területén.” – mondta dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a bemutatón, majd hozzátette: „A bányászmúlt közös büszkeségünk. A Reimann Bányászati Miniverzum – ahol már a 38-as eucharisztikus világkongresszusra állított Szénoltár makettjét is láthatjuk – méltó emlékhely. Az ilyen múzeumok is segítik azt, hogy a hagyományok nemzedékről nemzedékre szálljanak.”

A makettet egyébként egy 3D nyomtató segítségével készítette el egy cég, amin látható a Bányásztemplom, a Szénoltár, valamint a rendezvény résztvevői. A gomb aktiválásával pedig a kis bányászfigurák eléneklik a Bányászhimnuszt, valamint a fáklyáik „meggyulladnak”. A makettet az érdeklődők minden hétköznap 9-től 17 óráig tekinthetik meg a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban. Részletek, jegyárak>>