Kategóriák: Hírek

Gulyás: 480 forintban maximálják a benzin és gázolaj árát

A kormány úgy döntött, hogy 2021. november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és a gázolaj ára, de drágább nem. Jelezte: abban bíznak, az ár felső határának rögzítése segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is. Az üzemanyagok jövedéki adója itthon a legalacsonyabb, és így a kereskedői árrésből lesz megoldva az árcsökkentés. A 480 forintos maximális benzin és dízelár három hónapra vonatkozik, majd azt követően felülvizsgálják. Gulyás szólt arról is, hogy ugrásszerűen nőtt a benzinár az elmúlt években, négy uniós országban olcsóbb csak a benzin.

A miniszter az oltásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy azoknak a hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, hét-nyolc hónap után drasztikusan, ezért a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is, mert így a védettségi szint megmarad. Hozzátette: a jelenlegi adatok alapján ez a járványhullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy „van fegyver a vírus ellen”, ez pedig az oltás. Aki oltást kap, azok közül minden száz emberből egy betegszik meg, ő is lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta kutatási adatait, ami szerint az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkeni, ezért is szükséges a harmadik oltás. „Aki oltást kapott, az a nyolcadik-kilencedik hónap után is jobb helyzetben van, mint aki nem oltatta be magát” – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy november 22-28 között oltási akcióhét lesz 101 oltási ponton. Különösen az idősek esetében kell növekednie a harmadik oltásoknak. Az egészségügyi kapacitások pedig bőségesen rendelkezésre állnak.

A rezsiárakról a miniszter azt mondta, hogy Európában energiaválság van. A földgáz ára 400 százalékkal nőtt egy év alatt, a piaci áramár 100 százalékkal nőtt. Minden európai országban emelkedett a rezsi ára, míg Magyarországon nem. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a baloldali kormány alatt a gázár háromszorosára, míg a villanyáram a kétszeresére nőtt. Hozzátette: a jelenlegi nyugat-európai rezsipánik helyzetben Márki-Zay Péter a magyar rezsicsökkentés eltörléséről beszélt. Azonban a háztartások részére fennmarad a rezsicsökkentés – tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI / origo.hu
Borítókép: MTI/Kovács Attila

Megosztás