Kategóriák: DorogHírek

100 éves az OMBKE Dorogi Helyi Szervezete

November 5-én, pénteken ünnepelték az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi Helyi Szervezete megalakulásának 100 évfordulóját. Az ünnepségen egy emlékoszlopot avattak fel az Otthon téren, a dorogi galériában centenáriumi kiállítást nyitottak meg, valamint kitüntetéseket adtak át.

Dr. Hatala Pál, az OMBKE elnöke a centenáriumi ünnepségen elmondta, hogy az egyesület 1892-ben, 139 évvel ezelőtt alakult meg. Jelenleg pedig több, mint 40 helyi szervezetük, szakcsoportjuk van több mint 2500 aktív taggal. Az elnök hozzátette, hogy egyrészt szakmai feladatokat látnak el, valamint ápolják a hagyományokat, de szakmatörténeti kutatásokat is végeznek. „A dorogi szervezet kiváló munkát végez, nem csak a hagyományokat ápolják, hanem az iparkultúrát is őrzik. Lehet látni, hogy sok település annak köszönhette a fejlődését, a várossá válását, hogy a bányászat elkezdődött a településen a XIX. században, majd később az iparosodással ez egyre nagyobb méreteket öltött.” – emlékezett vissza Hatala Pál, majd kiemelte: „Rettentő sok olyan kis település van, ahol a bányászat élő hagyomány, de ez látszik is, van olyan vidéki város, ahol még a Fő utcát is Jó Szerencsének hívják”.

Glevitzky István, az OMBKE dorogi szervezetének elnöke a kopjafa felavatásán elmondta, hogy az emlékoszlop állításának gondolatát ő fogalmazta meg, melyhez a támogatás kétharmad részét a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, egyharmad részét pedig ő biztosította. A kopjafát K. Kovács József fafaragó készítette el. „Az emlékoszlop állításának gondolata azért is fogalmazódott meg bennem, mert mintegy harminc évet dolgoztam a bányászatban és ebből az utolsó tíz évet Dorogon töltöttem el. Sok helyen állítottak már emlékműveket és szobrokat a hősi halált szenvedett bányászokról, azonban az aktív bányászati korszakot kevés emlékmű mutatja be. Ez az emlékoszlop pedig arra a 222 évre emlékeztet, amikor aktív termelési folyamat volt, amely sok család megélhetését biztosította” – jegyezte meg az elnök.

Glevitzky István beszéde után K. Kovács József fafaragó művész a centenáriumi emlékoszlop történetét és tulajdonságát ismertette. Az oszlop érdekessége, hogy egy erdélyi tölgyfából készült, az alapköve pedig felvidéki bazalt, amit a Fülöp Kőfaragó Kft. alakított ki. Az emlékoszlopon Selmecbánya címere mellett az OMBKE és az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetének új címere található meg. Hátul pedig az egyetemi városok működési helyei láthatók.

A kopjafa felavatása után a Dorogi Galériában az OMBKE dorogi szervezetének Centenáriumi kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A Szén Szimfóniája című fotó- és képzőművészeti emlékkiállítást dr. Hatala Pál, az OMBKE elnöke nyitotta meg, Szepesi Zsuzsanna szavalata kíséretében, majd Hatala Pál kitüntetést adott át a 65 éve OMBKE-tag Solymár Juditnak és Péter Vilmosnak. A Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma nevében Bánhidi József Sínszeg díj kitüntetést adott át dr. Hatala Pálnak, Glevitzky Istvánnak és dr. Korompay Péternek. A kiállítás 2021. november 25-ig tekinthető meg hétköznapokon 9 és 16 óra között.