Kategóriák: Hírek

A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást

A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 28-ai Kormányinfón.

A politikus hozzátette: ezt az állam, mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról. November 1-jétől maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön – sorolta a kormány döntéseit, amelyeket a járvány fékezése érdekében hozott. Mindemellett pedig látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben (a szociális intézményekben erről a vezető dönthet.) Hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen oltassák be magukat.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az előrejelzések szerint a kórházban ápoltak száma és az elhunytak száma is növekedni fog, azonban nem olyan drámaian, mint a korábbiakban. Mint mondta: Európában a járványügyi adatok azt igazolják, hogy az oltás magas biztonságot nyújt. Magyarország a közép-európai régióban a legjobbak között van, az EU-ban viszont az átlagot sem éri el, ezért szükséges minden olyan intézkedés, amely az átoltottságot javítja.

A miniszter az illegális migrációval kapcsolatban elmondta, hogy a témában uniós csúcsot tartottak a múlt héten, a következő hónapokban a kelet felől érkező migránsok miatt még inkább feszült lesz a helyzet. „Naponta átlagosan 319-en kísérelnek meg illegálisan bejutni az országba, tavaly ez a szám még száz alatt volt. Az idei évben már csaknem 100 ezer migráns akart bejutni hazánkba” – árulta el Gulyás Gergely. A politikus elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság továbbra is a migráció pártján áll, az európai vita a témában újrakezdődött. Frans Timmermansról, az Európai Bizottság jelenlegi alelnökéről elmondta, ő a migránsok befogadásával kötné össze a koronavírus utáni helyreállítást, sőt szerinte a migránsok nélkül a koronavírust sem tudtuk volna legyőzni. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azonban kiállt a határvédelem mellett, Magyarország most újra levélben kéri az EU-t, hogy járuljanak hozzá a kerítésépítés költségeihez. „Nem szeretnénk, ha újabb migrációs válság jönne, de a helyzet Afganisztán miatt súlyosabb, mint 2015 óta bármikor” – fogalmazott.

Forrás: origo.hu / MTI
Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Megosztás