Kategóriák: DorogHírekTát

Dorogon és Táton is megemlékeztek az 56-os hősökről

Térségünkben több helyen megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól, köztük Dorogon és Táton is.

Október 23-án, szombaton koszorúzással és főhajtással egybekötött megemlékezést tartottak a dorogi Hősök terén található emlékműnél, ahol a Himnusz eléneklését követően helyezték el az emlékezés virágait. Többek között koszorút helyezett el dr. Tittmann János polgármester, Dankó Kristóf és Jászberényi Károly alpolgármesterek, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a Dorogi Rendőrkapitányság, Dorog Város Barátainak Egyesülete, nyugdíjas szervezetek, alapítványok, valamint a Baumit Kft., a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepe és a Veolia Energia Magyarország Zrt. A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget.

Ugyanezen a napon a Tát-Újtelepen található 56-os emlékkőnél is tisztelegtek a hősök előtt. Az ünnepség a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar koncertjével kezdődött, majd a helyi általános iskola 8. osztályos tanulói verses-zenés összeállítással készültek, őket Pédl Petra és Pető Andor készítette fel. Az előadás és a beszédek után koszorút helyezett el dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Turi Lajos polgármester, a Táti Polgári Kör, Tát Város Önkormányzata, a Táti Egyházközösség, Tát város intézményei, a Fidesz-KDNP és a Politikai Foglyok Szövetsége.

A táti eseményen dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, aki kitért arra, hogy a diákok az előadásukban bemutatták az akkori történések hangulatát, azokat a cselekményeket, amelyek idevezettek, s azt a forradalmi lendületet, eseményeket, amelyek 65 évvel ezelőtt megmozgatták hazánkat. „A magyar történelemben, ha végignézünk, akkor láthatjuk, hogy az mindvégig arról szólt, hogy Magyarország független legyen, az itt élők saját törvényeik, szokásaik szerint boldogulhassanak. Azt is láthattuk, hogy mindig voltak olyan külső erők, amelyek uralmuk alá akarták vetni Magyarországot. Beszélhetünk a tatárokról, törökökről, Habsburgokról, vagy a szovjetekről. Azt is láthatjuk, hogy népünk legjobbjai ennek mindig ellenálltak, de sajnos volt olyan réteg, amelynek a saját hatalma, a hatalom megszerzése fontosabb volt, mint a magyar érdekek védelme, és kiszolgálták a külföldi hatalmakat.” – tette hozzá a képviselő, majd kiemelte: „’48 és ’56 hőseinek megvolt az a 12 pontja, ami a magyar függetlenségről szólt, a külföldi érdekekkel szembeni védelemről, a sajtó szabadságáról, a polgárok védelméről, mindez ma is kötelességünk. Erőt kell mutatnunk, és nem szabad engednünk a szirén hangoknak, amelyek ismét be akarnak csapni bennünket.”