Átadták a Kraxner Alajos speciális foglalkoztató otthont

Október 22-én adták át az IRMÁK Nonprofit Kft. legújabb – az Európai Unió támogatásával megvalósult – speciális foglalkoztató otthonát Esztergom-Kertvárosban.

Az átadó ünnepségen Szebenszki János, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt. Beszédében elmondta, hogy a 2000-es évek elején Magyarországon úttörőként indították el a fogyatékos ellátás területén a lakóotthonos ellátási formát, néhány évvel később pedig már három ilyen otthonnal rendelkeztek. 2017-re mi már tíz, akkor már támogatott lakhatásos ingatlannal rendelkeztek és hetven főt láttak el ezekben az intézményekben. Legutóbb pedig a kesztölci és az esztergomi otthonnal bővültek. „Tíz telket vásároltunk itt ebben a régióban, ebből kettő telken lakóház volt, az egyik lakóházat le kellett bontanunk, a másik lakóházat Kesztölcön pedig felújítottuk” – mondta az ügyvezető.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy személyes elkötelezettségének körébe tartozik a szociális szféra. „Annak idején még Surján Lászlónak hívták a minisztert, amikor már bajlódtam egy családsegítő központ létesítésével, aztán később Nyergesújfaluban egy egyházi fenntartású idősotthont építettünk. 2006-ban a megyei önkormányzat elnöke lehettem, akkor tényleg rengeteg szociális intézményünk volt, úgyhogy terepre kerültem. Elmondhatom ebből a szempontból, hogy mindig bosszantott az a fajta szemlélet, hogy a szociális szférát egyfajta maradvány elven próbálták bizonyos korszakokban működtetni, és nem mentek közelebb azokhoz az emberekhez, akik rászorulnak ennek a szférának a gondoskodására.” – fejtette ki a képviselő.

„Hogyha a történelemkönyvekből nézzük a mai napnak a tanulságát, akkor valószínűleg az a rövid hír fog benne szerepelni, hogy az IRMÁK-nak volt egy nagy vállalása, amit végig vitt, ehhez a kormányzattól kapott 1,4 milliárd forint támogatást. A legfontosabb, hogy mindezzel 125 embernek az életminősége, az élethelyzete, az életkörülménye az nagymértékben javult és változott. De szerintem mindenki, aki részt vett ebben a projektben, büszke lehet magára és azt gondolom, hogy nem csak a száraz tények miatt, hanem egy üzenet, érték, vagy egy sokkal komolyabb munka miatt is.” – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.