Kategóriák: Hírek

Gulyás: Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az október 21-ei Kormányinfón a szerdai kormányülésről azt mondta, hogy uniós tematika mentén zajlott. Három kiemelt téma van: az energiaárak kérdése, a migrációval való döntések lehetnek, a lengyel alkotmánybíróság döntése.

A miniszter kijelentette, hogy az elmúlt három hónapban drámaian megnőttek az energiaárak, és ennek oka, hogy az Európai Bizottság (EB) egy átgondolatlan politikát folytat. A bizottság új javaslata a fogyasztókra terhelné a magas árakat. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár – tette hozzá. „Mind az áramárat, mind a gázárat tekintve Budapest a legolcsóbb az Unióban. Bécsben háromszorosa, míg Stockholmban nyolcszorosa a gáz ára a magyarénak.” – jegyezte meg a politikus. 

Gulyás arról is beszélt, hogy az európai versenyképességet nagyon negatív módon befolyásolja a magas energiaár. Az EB olyan intézkedéseket hozott, ami hozzájárult a mostani krízishelyzethez. Brüsszel semmit sem tett az Európát nyersanyaggal ellátó partnerekkel. Nem klímavédelemről, hanem a rezsiárak emelkedéséről van szó. Az emberek autóit és házait adóztatnák meg, és nem a szennyező multikat adóztatnák. Ebben az ügyben vétózni fognak a V4-ek – tette hozzá a politikus.

A miniszter kiemelte, hogy ha a baloldal által is erőltetett piaci árakat vezetnénk be, akkor a magyar családok 386 ezer forinttal fizetnének többet. Brüsszel 2035-ig akarja betiltani a benzines és a dízelautókat, ez sem tartható, főleg úgy, hogy multinacionális vállalatok mindenféle következmények nélkül szennyezhetik a környezetet – tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy bár Magyarországon is nagyon drága a benzin, de az Unióban így is a legolcsóbbak közé tartozik. Itthon az adóterhek csökkennek, miután a kőolaj ára 50 dollár fölé emelkedik – tette hozzá. 

A miniszter egy másik témáról, a migrációról azt mondta, hogy nagyban nőtt a nyomás. Míg tavaly 27 881 ember, addig idén már 91 590 fő próbált bejutni a magyar határon. A V4-ek is támogatják a szigorú migrációs politikát, és cseh rendvédelmi erők is részt vesznek a védekezésben. 588 milliárdot fizetett Magyarország a határvédelemre, míg Brüsszelből csak 7 milliárdot kapott. Vissza kell állítani a tranzitzónákat – tette hozzá. 

Gulyás Gergely a lengyel alkotmánybírósági döntésről azt mondta, hogy tiszteletben kell tartani az alkotmánybíróság döntését, mert ez a jogállam alapelve. A Bizottság elnöke nincs tisztában azzal, hogy az uniós jognak nincsen elsőbbsége, mert ezt semmilyen uniós szerződés nem tartalmazza – tette hozzá. A miniszter felidézte, hogy mind a francia, mind a cseh, mind a német, mind a spanyol alkotmánybíróság korábban úgy döntött, hogy az uniós jognak összhangban kell lennie a nemzeti szuverenitásokkal, és nem sérülhet a nemzeti alkotmányos identitás. A lengyel alkotmánybírósági döntés tehát nem egyedi. Ékes bizonyítéka a kettős mércének a lengyelek támadása, és világos, hogy csak azok szólalhatnak meg az Unióban, akik föderalista álláspontot képviselnek.

A koronavírussal kapcsolatos kérdésekre is válaszolt Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy aki három oltással rendelkezik, azok közül nagyon kevesen vannak kórházban, és az áldozatok között is nagyon kevesen vannak. Gulyás arról is beszélt, hogy senkit nem beszélne le a maszkhasználatról, azonban az oltást nem válthatja ki a maszk.

Forrás: origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás