Kategóriák: EsztergomHírek

Átadták Esztergom legújabb óvodáját

Október 19-én, kedden hivatalosan is átadták Esztergom legújabb intézményét, a katolikus Mandulavirág Óvodát, amely a 2021/22-es nevelési évben 35 fővel kezdte meg a működését.

Az átadó ünnepségen először Kiss-Rigó László, a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke, a szeged-csanádi püspök járult a mikrofonokhoz, aki felidézte, hogy Rudnay Sándor, miután már korábban elhatározta, végre is hajtotta azt a szándékát, hogy a török távozása után jó sok idővel, elteltével Nagyszombatból visszahozza Esztergomba az intézményeket, az egyházmegye intézményeit, és ő maga is visszaköltözik. A káptalan nem akarta otthagyni Nagyszombatot, de azt mondta, aki határidőre nem jön ide, attól megvonja a teljes vagyonát, majd végül 1820-ban jött vissza. Ennek köszönhető, hogy most itt lehetünk. „Esztergom a török pusztulás után nem ment teljesen az ismeretlenbe, hanem ismét az első város lett. Ezért, amikor 1990-ben a rendszerváltozáskor még nagyobb pusztítást kellett rendbe hozni az országban és Esztergomban is, akkor elhatároztuk, hogy segítségül inspirációként Rudnay Sándorról nevezzük el az alapítványunkat, amelynek a célja az volt, hogy segítse a város fizikai, lelki, szellemi újjáépítését.” – jegyezte meg a püspök, majd hozzátette: „Az első komoly feladat az volt, hogy egy esztergomi iskola ismét egyházi fenntartásba kerülhetett, majd jött a többi, most pedig egy katolikus óvodát is átadhatunk, ami régi álom volt”.

Cserny Szilvia óvodavezető az intézmény nevének eredetére tért ki, elmondta, hogy 25-30 évvel ezelőtt itt a környéken mandulaligetek voltak. „Mint ahogyan a mandulavirágból is bő termés fejlődik, úgy fognak az intézményben is növekedni, fejlődni a gyermekek. A mandulafa a legkorábban virágzó gyümölcsfavirág, az éberség, az ébrenlét, a remény szimbóluma.” – tette hozzá, majd az óvoda tulajdonságait ismertette. Az óvodai csoportszobák nagyságukat tekintve 25 gyermek fogadására alkalmasak. Minden csoportszoba sajátossága, hogy gumiburkolatú terasszal rendelkezik, valamint a mosdók a csoportszobákból nyílnak, illetve az udvari játék során a teraszon keresztül is lehetőségük van a gyermekeknek megközelíteni a vizesblokkokat, így az óvó nénik könnyedén szemmel tudják tartani a kis óvodásokat. „A nagy óvodai tornaszobában beépített mászófal teszi változatossá a gyermekek mozgást igényének kielégítését, a megannyi mozgástevékenységet szolgáló bőséges eszközkínálat mellett. A gyermekek egészségének megőrzése érdekében kialakított sószoba falait parajdi sófal, valamint himalája téglafalak borítják, melyek esztétikus hangulatvilágítás, hangterápia és mennyezeti csillagos égbolt tesz még különlegesebbé. A varázslatos mese- és könyvtárszoba, mondhatnám bibliaszoba tervszerű kialakításából adódóan a váltakozó természetes fényviszonyok hatására más-más érzelmi töltet hatja majd át a gyermekeket. Az akadálymentesítést, közlekedést egy nyolcszemélyes lifttel tesszük lehetővé.” – jegyezte meg az intézményvezető.

Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete úgy gondolja, hogy az óvodának a nyugalom helyének kellene lenni, de fontos az is, hogy a gyereket úgy adjuk be, hogy ő biztonságban érezze magát, valamint nyugodt szívvel hagyja ott az anyukája, vagy az apukája. De olyan helynek is kell lennie, ahol nem csak a gyerekek érzik magukat biztonságban, hanem a pedagógusok, az óvó nénik, a konyhás nénik, a daduskák is. „De ez a kis benyomás, ami itt ért eddig bennünket, arról tett tanúbizonyságot, hogy itt mindenki biztonságban lehet, a gyerekek és az itt dolgozók is.” – tette hozzá, majd kijelentette: „Mindig megvan az ünneplésnek az ideje is. Azt hiszem, ez a mai nap is egy ilyen. Nagyon meg kell becsülnünk az ilyen napokat, amikor ennyi kisgyereknek teremtünk lehetőséget arra, hogy a lehető legjobban fejlődjenek és mire iskolába mennek, minden olyan képességgel rendelkezzenek, ami az iskolába való helytállásukat segíti majd.”

„Néhány hónappal ezelőtt egy félig kész, de már ígéretesen formálódó épületkomplexum előtt álltunk itt, sokadmagammal együtt, üdvözölve, hogy Esztergomban ismét születik valami egyedi, valami olyan, amire azon túl, hogy szükség van, megjelenésében és tartalmában is értéket képvisel. Most pedig egy kész épületegyüttes fogadott bennünket, ami számomra azt mutatja, hogy ha van cél, akkor van terv. Ha van terv, akkor kell, hogy legyenek olyanok is, akik valóra váltják azokat.” – mondta beszédében Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, majd megköszönte a Rudnay Sándor Alapítványnak a lehetőséget. „A Rudnay Alapítvány nagyot álmodott, megküzdött ezért az álomért, és a végén valóra váltotta, hogy olyan gyerekeket nevelhessenek itt, akik majd egyszer Esztergom értékes, tiszteletreméltó és a fejlődéséért tevőlegesen is szerepet vállaló polgárai lesznek, hiszen minden az alapoknál kezdődik.” – jegyezte meg a polgármester.

A beszédek közben az óvodások műsorát tekinthették meg az érdeklődők, Papp Andrea hárfaművész kíséretében. Majd emlékplaketteket adtak át, végül a nemzeti színű szalag átvágása után egy mandulafát ültettek el az óvoda bejáratánál és körbevezették a vendégeket az épületben.

A Régió TV Esztergom felvétele: