A rasszizmus ellen futottak

Október 15-én, pénteken Fut a Kertváros címmel atlétikai tornát és terepfutóversenyt rendezett az esztergom-kertvárosi ETELE Egyesület (Egészséges Testért, Egészséges Lélekért Egyesület), amely a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskolát támogatja.

A X. Meszlényi Iskolai Atlétika Kupa után a mezei futóverseny a „Sporttal a rasszizmus és a szegregáció ellen” című pályázat keretében valósult meg. A sportnap alatt a diákok, tanárok, hozzátartozók, vendégek és bármely külső érdeklődők ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon vehettek részt az iskolaorvosi rendelőben.

Az atlétikai kupára öt esztergomi iskola diákjai neveztek be, az egésznapos sporteseményen pedig mintegy száz fő vett részt – tudtuk meg Baranya Istvántól, a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola igazgatójától. Hozzátette, hogy délelőtt 60 méteres síkfutásban, kislabda hajításban és távolugrásban mérték össze tudásukat a diákok. Délután pedig négy korcsoportban versenyeztek a terepfutók a kertvárosi vasútállomás mögötti mezei úton.

„Számos pályázatunk van, köztük ez a rendezvénysorozat, ami a Sporttal a rasszizmus és a szegregáció ellen névre hallgat. Augusztus végén egy futballtornát szerveztünk, nagyon sok csapattal. Most pedig a környékbeli általános iskoláknak hirdettünk atlétikai tornát és egy mezei futóversenyt, ahova elsősorban a környékbeli általános iskolák tanulóit hívtuk.” – mondta Barany István. „Így tisztelgünk tulajdonképpen a civil élet előtt. A mi iskolánkba elég sok roma gyerek jár, integráltan nevelünk, és azt szeretnénk demonstrálni, hogy tulajdonképpen nem romákban és többségi társadalomhoz tartozóban gondolkodunk, hanem emberben.” – nyilatkozta az igazgató, majd kijelentette: „A rendezvénysorozat nem áll meg, hamarosan egy teremfutball tornát hirdetünk a gyerekeknek és a felnőtteknek, ugyanebben a pályázatban”.