Kategóriák: DorogHírekSportTokod

Torba Erik és Lévai Tamás is ötödik lett az oslói birkózó-világbajnokságon

A dorogi Lévai Tamás az ötödik helyen végzett a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában, Torba Erik szintén ötödik lett a 63 kilogrammosok versenyében.

Lévai Tamás, a BHSE 22 éves tehetsége első felnőtt vb-jén a csütörtöki előcsatározások során nagyszerű győzelmekkel menetelt a négy közé, ahol nem bírt a kétszeres olimpiai bajnok orosz Roman Vlaszovval. A pénteki helyosztón az iráni Mohammadali Abdolhamid Geraej volt az ellenfele, akit Lőrincz Tamás a tokiói diadalmenete során az elődöntőben óriási nehézségek árán, 7-6-ra győzött le. Az oslói bronzmeccsen az iráni bizonyította, hogy kiemelkedő tudású birkózó, 80 másodperc meddő állóharc után ugyanis a magyar intését (0-1) követően parterhelyzetből gyönyörűen emelt és nagy ívű dobást mutatott be (0-5), majd megismételte ugyanazt az akciót (0-9), így gyorsan lezárta a találkozót: 9-0-s technikai tussal győzött. Lévai Tamás első felnőtt világversenyén zárt az előkelő ötödik helyen úgy, hogy többek között a 2017-es vb-győztes szerbiai magyar Nemes Viktort is legyőzte.

GR63kg – Kensuke SHIMIZU (JPN) vs. Erik TORBA (HUN)

Torba Erik, a Budapesti Honvéd 25 éves sportolója szombaton az elődöntőig menetelt, ott kikapott a georgiai Leri Abuladzétól, a vasárnapi helyosztón pedig a japán Simizu Kenszukével találkozott. A 2019-es Európa-játékokon második Torba nem kezdte rosszul a meccset, melyen már az első percben mindkét fél aktívan kereste a fogást, és egy összekapaszkodás után a magyar szépen rántotta ki a szőnyegről ellenfelét, amivel előnybe került (1-0). A japán a folytatásban is ment előre, Torbát pedig alig másfél perc után megintették (1-1), ami végül a vesztét okozta. Lentről ugyanis Simizu jól össze tudta fogni, és egy emelés után nagy ívben eldobta, amiért öt pontot kapott (1-6), majd egy pörgetést is bemutatott (1-8). Ezzel már csak egyetlen pontra került a technikai tusos győzelemtől, majd állásból rögtön újra támadott, s mögé került (1-10), ami a meccs végét jelentette. Torba Erik a magyar csapat harmadik ötödik helyét szerezte, mivel pénteken Lévai Tamás (77 kg) és Szabó László (82 kg) is elveszítette a helyosztóját.

Forrás: MTI
Borítókép: GR 77kg – Tamas LEVAI (HUN) df. Viktor NEMES (SRB) – unitedworldwrestling.com
Második fotó: GR63kg – Kensuke SHIMIZU (JPN) vs. Erik TORBA (HUN) – unitedworldwrestling.com