Kategóriák: EsztergomHírek

Megújul a Dobó Katalin Gimnázium

Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, miniszterhelyettest az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban történő beruházásokról és a kormány oktatáspolitikájáról kérdezte a Régió TV Esztergom. A képviselő többek között arról beszélt, hogy az iskola felújítására mintegy 805 millió forint támogatást ítélt meg a kormányzat, a munkálatok az épület energetikai korszerűsítését szolgálják.

„Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesi legyenek. Ennek egyik kulcsa természetesen az oktatás. 2010-ben ezen a szakterületen is szörnyű állapotokat örököltünk. Elsorvasztották, ellehetetlenítették az oktatást a falvakban – összesen több mint 380 helyen szűnt meg az oktatás. Eladósították az iskolák akkori fenntartóit, az önkormányzatokat – ezzel az oktatási intézményeket is csődbe jutottak” – fejtette ki Völner Pál.

Esztergom és térsége országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese hozzátette: a baloldal kormányzása idején a pedagógusoktól elvettek egyhavi bért, és hatalmas különbségek voltak az egyes iskolák között. „Bár eltelt több mint 10 év azóta, a baloldal semmit nem változott. Nemrégiben arról beszélt az egyikük, hogy – idézem – „ramatyak” a falusi iskolák, és egyébként is túl sok van belőlük – azaz be kellene záratni őket újra” – idézte fel az egyik vezető ellenzéki politikus nyilatkozatát a képviselő.

A kormányzati célkitűzésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy idén 2240 milliárd forintot fordítanak az oktatásra, és ez közel 800 milliárddal több, mint a 2010-es költségvetésben volt. „Mi a folyamatos és erős oktatásfejlesztésben hiszünk, és azt szeretnénk, hogy ne csak a nagyvárosokban legyen megfelelő színvonalú oktatás, hanem a kisebb városokban, településeken is” – fejtette ki, hozzátéve, hogy emelték a pedagógusok bérét, több mint 10 százalékkal nőtt a diákokra jutó tanárok száma, és csökkent az iskolások óraszáma is.

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium felújításával kapcsolatban kijelentette, hogy az is a 30 éve nem tapasztalt volumenű iskolafejlesztési programhoz illeszkedik. „Az energetikai korszerűsítés keretében a külső falak és a lapostető új hőszigetelést kap, a fűtési rendszert korszerűsítik, a tornatermi épületrészben található légtechnikai rendszert teljesen kicserélik, az épület lapostetős felületeire pedig napelemes rendszert telepítenek. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az épületek energetikai mutatói javulhatnak jelentősen, hanem a városrész megújításában, modernizálásában is előrelépést jelenthet. A gimnázium felújítására a kormányzat több mint 805 millió forintot ítélt meg” – mondta el a felújítás részleteiről Völner Pál.

Forrás: Régió TV Esztergom