Kategóriák: Hírek

Emelőkosaras utánfutóval gazdagodtak a sárisápi önkéntesek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2021-ben az Önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt pályázatán Komárom-Esztergom megyéből a Sárisápi Települési Mentőszervezetnek (Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp) 12,5 millió forint értékű emelőkosaras utánfutót adott át október 7-én, csütörtökön délelőtt.

Az ünnepélyes eszközátadáson Sikrai Attila tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő beszédében kiemelte, hogy az önkéntes mentőszervezetek 2021-es alkalmazási számain látszik, hogy a sárisápi egyesület komoly elhivatottsággal és felkészültséggel látja el a környék védelmét, így meg van győződve róla, hogy az eszköz a lehető legjobb helyen fog szolgálni. Az eszköz a jövőben a mentőszervezet tagjainak szakmai rátermettsége mellett biztosítja azt a technikai hátteret, amivel akár viharkároknál, vagy az ezeket követő helyreállítási munkálatoknál is hatékonyan fel tud lépni a szervezet. „Jelenleg Komárom-Esztergom megyében több mint 500 önkéntes, jól felkészült kollégánk segít abban, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervek még magasabb szinten tudják ellátni a feladataikat. Az elmúlt évben az önkéntes mentőszervezetek Komárom-Esztergom megyében 310 alkalommal avatkoztak be, ebből az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp 72 beavatkozást hajtott végre.” – tette hozzá Sikrai Attila.

Szabó Imre, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp elnöke megköszönte a szervezetbe fektetett bizalmat, majd kiemelte: „Reméljük, hogy jó szolgálatot fogunk teljesíteni ezzel a berendezéssel. Nagyon köszönöm a bajtársaimnak ezt a hetvenkét vonulást, hiszen a szabadidejüket és a családjukkal való együttlétet áldozták fel arra, hogy másokon segítsenek”. Szabó Imre végül ismertette a paramétereit az eszköznek, ami 16 méter magasságba emel, 8 méter oldaltávolságra nyúlik ki és 220 kilogrammnyi embersúlyt emel fel a munkamagasságba.

A beszédek után Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatója átadta Szabó Imrének az eszköz kulcsait. Ezt követően Rajk János plébános megáldotta az eszközt. Végül az ünnepélyes eszközátadáson megjelentek ezután megtekinthették az emelőkosaras utánfutót működés közben is.  részére az eszköz kulcsait.

Az átadó ünnepségnek még egy apropója volt, ugyanis nemrégiben egy autóbuszos kirándulás során egy sárisápi férfi rosszul lett a buszon, majd életét vesztette. Az autóbuszon tartózkodott Szabó Imre és az egyik önkéntes kollégája is, akik nem haboztak és újraélesztésbe fogtak. Már majdnem feladták, mikor egy hörgő hangot adott ki magából a férfi. „Nagyon jó érzés volt segíteni, örülök, hogy vissza tudtuk hozni” – emlékezett vissza Szabó Imre. Szolnoki Ica néni Szent Flóriánt ábrázoló festményt készített az önkénteseknek, hogy férjét, Szolnoki Lászlót visszahozták az életbe. Miután átadták az alkotást, Rajk János plébános azt is megáldotta.