Kategóriák: Hírek

Szüreti felvonulást rendeztek Bajnán

Kitettek magukért a bajnaiak, hiszen a falu apraja-nagyja részt vett a remek hangulatú szüreti felvonuláson október 2-án, szombaton.

A felvonulást a helyi mazsorettesek vezették, utánuk pedig lovaskocsikkal, traktorokkal és kisvonatokkal vonultak fel a helyi lakosok. A gyülekező a Gróf Sándor Móric utcában volt, ahonnan a települést körbejárva érkeztek meg az iskola udvarához az ünneplők. A színpadon a beszédek, előadások és programok mellett átadták a bírónak és a bírónénak a falu kulcsát, akikre igazán komoly feladat várt, hiszen ők voltak a bál házigazdái. Bíróék éjfélig ingyen ihattak és mindenféle törvényeket hozhattak.

„Nagyon szép számmal vettünk részt a felvonuláson. Kistraktor, nagytraktor, lovasok, teherautó, hintó, kocsi, póniló. Mindenfélét láttam.” – jegyezte meg Pallagi Tibor polgármester a színpadon, majd elmondta, hogy Szent Mihály napján, a behajtás után a mezőgazdaságban élő embereknek nagyon fontos az őszi betakarítás, az őszi számadás. „Azok, akik borral foglalkoznak, vagy szőlőt termesztenek, szintén eljött az az idő, amikor így október elején megnézzük, hogy mennyi volt a termés, milyen volt a mustfok, milyen a savtartalma annak a szőlőnek. Aztán az ember azért idegeskedik, hogy sok legyen a termés, aztán azon, hogy van-e hova tenni, aztán azon, hogy beinduljon a forrás, aztán előbb-utóbb kialakulnak a szép borok, és előbb-utóbb valamikor karácsonykor már mindenki egy nagyon szép pohár bort tud a családja asztalára tenni.” – tette hozzá.

Polhammer László, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere számadással folytatta a polgármester beszédét. Kitért arra, hogy nagyon mostoha körülmények között induló tavasz volt az idei. „Ha visszaemlékezünk, májusban még füstöltek a kéményeink. Reménykedve vártuk azt, hogy a szőlőfakadás hogyan és miként veszi kezdetét. A természet egy kicsit késve, de kibújt és elindult a maga útján, azonban a júniusi, júliusi szárazságok nem kedveztek.” – tette hozzá, majd elmondta, hogy összességében az egész nyár eltolódott egy kicsit. A szüret is közel fajtánként 20-30 napot késik az elmúlt évek gyakorlatához. „De ki merem jelenteni felelősségteljesen, hogy a szőlő igyekezett, szorgalmas volt, és amit tudott, behozott. Cukorfokban megfelelő, helyenként nagyon jó, a savakkal nem igazán tudunk úgy boldogulni, de ez majd legyen a borászok dolga, hiszen ma a szüretet ünnepeljük.” – így zárta beszédét a nagymester.

„Mindig sokat beszélünk a hagyományok ápolásáról, azoknak a megőrzéséről. Eszembe jutott, hogy ha a száz évvel ezelőtt élt bajnaiak most valami gyönyörű égi páholyból letekintenek Bajnára, akkor mit látnának és hogy vélekednének. Láthatják, hogy egy életerős, fejlődő településről van szó. Láthatták ezt a mai menetet, megállapíthatták, hogy kevesebb a földesút, kevesebb a fogat és talán több a lánylovas. Vannak ezek a traktorok és egyéb járművek, amelyek akkor talán még nem is járták a település útjait. De azt hiszem, hogy fő vonalakban biztos, hogy elégedettek lehetnek, hiszen a felvonuláson a fiatalok és a gyerekek is örömmel vettek részt és hát talán a legfontosabb, hogy a borok is ugyanolyan jók ma. Nagyon remélem, hogy ha 100 év múlva majd mi könyökölünk ki egy égi páholyból, akkor ugyanezt láthatjuk Bajnán, ugyanilyen életerős és barátságos közösséget sugárzó légkört.” – mondta beszédében dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője.

Megosztás