Kategóriák: HírekTokod

Mintegy háromszázan vettek részt az Őszi Szőlőhegyi Túrán

Október 2-án, szombaton délután szép számmal gyűltek össze a túrázni vágyók, akik borkóstolóval fűszerezett 5-6 kilométeres távot tettek meg Tokodról Mogyorósbányára. A kiránduláshoz a tokodi és mogyorósbányai lakosok mellett csatlakoztak tátiak, tokodaltáróiak, esztergomiak és dorogiak is.

A tokodi csoport az Aladár előtti térről indult el, a mogyorósbányaiak pedig a főtérről. A két kiránduló csapat a Szent Orbán kápolnánál találkozott, ahonnan a tokodi pincevölgybe vezetett az útjuk. A borkóstolás és pihenő után a mogyorósi sziklaszirtek felé vették az irányt. A Kőszikla-hegy megmászása után ismét egy kis pihenő következett, ahol a szép idő miatt jobbnál-jobb szelfik készültek csodálatos panorámával a háttérben. „A címlapra szeretnénk kerülni, fényképezz le minket” – mondta két ismerős hölgy a Kőszikla-hegyen, akik végül a borítóképre kerültek. Cserébe egy kis pálinkát töltöttek, mellyel koccintottunk is egyet. A kirándulókat a hegyről letérve a mogyorósbányai pincesoron várták, ahol rotyogott a pincepörkölt, halomban álltak a zsíros kenyerek, folyt a bor, szólt a muzsika és mindenki mulatással próbálta kipihenni a túra okozta fáradalmakat.

„Mogyorósbánya község lakosaival együtt jártuk be a kijelölt útvonalat, miután a két település aktív lakossága találkozott a hármashatáron található Szent Orbán kápolnánál. A pandémiás korszak eredményeképp egy megpróbáltatásokkal teli, nehéz időszakon vagyunk túl mindnyájan, éppen ezért is igyekszünk visszahozni az emberek körébe a személyes találkozások és beszélgetések örömét és lehetőségét. Az útvonal kialakításánál külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a természeti szépségeink megtekintésén felül, lehetőség legyen helyi borok és pálinkák kóstolására is.” – mondta Bánhidi László, Tokod polgármestere a túra után, majd hozzátette: „Köszönjük Tóth Zsoltnak, Kovács Tibornak és Kecskeméti Istvánnak, hogy vendégül látták népes delegációnkat, továbbá külön köszönet a Mogyorósbányai Borbarátok Egyesület tagjainak a pincepörköltért, a vendéglátásért és a jól tartásért. A közel 300 polgártársunknak, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket üzenem, jövőre veletek ugyanitt!”

Havrancsik Tibor, Mogyorósbánya polgármestere a következő gondolatokat osztotta meg lapunkkal a túra után: „Örülök, hogy ilyen szép számmal csatlakoztak a helyiek és a környékbeliek ehhez a már hagyományosnak mondható őszi túrához. Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, úgy gondolom, szükség van a testmozgásra és a szabad levegőn eltöltött időre. Ez a kirándulás is ezt segítette elő, hiszen egy kisebb, gyermek és felnőtt számára is könnyen teljesíthető távot tehettünk meg gyalog a környező hegyekben-völgyekben, eközben gyönyörködhettünk az őszi táj szépségében, mindezt igazán családias hangulatban.”

A népes kirándulócsoporthoz dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője is csatlakozott, aki így vélekedett a kirándulásról: „Ez a vidék annyi látnivalót és természeti értéket rejt, hogy bár régóta és gyakran kirándulok a környéken, még mindig lenyűgöz. Ezzel persze nem vagyok egyedül, ezt bizonyítja a szőlőhegyi túra is, amelyen idén is sokan vettek részt. Ráadásul nemcsak valamiféle sokaság, tömeg volt, hanem igazi közösség – ezért is fontosak az ilyen rendezvények: még szorosabbra fűzik az itt élő emberek között a kapcsolatot.” Kiemelte: „A térség polgármestereivel együttműködve azon dolgozom, hogy minél több támogatást kaphassanak a települések hasonló események megszervezésére. A legújabb jó hírem az, hogy a Magyar Falu Program keretében most 25 település nyert kormányzati támogatást – mindenki megkapta, aki pályázott.”