Kategóriák: HírekLeányvár

Falunapot tartottak Leányváron

Felvonulással és programokkal ékesített falunapot tartottak Leányváron, október 2-án, szombaton.

A helyiek lovaskocsikkal és gyalogosan vonultak fel az Erzsébet utcában, majd az óvoda előtt a legkisebbek produkcióját tekinthették meg az érdeklődők. A felvonulás mellett Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke megyezászlót adott át Fári Csaba polgármesternek.

„Boldog vagyok, hogy végre el tudtam jönni Leányvárra. Újra láthatom ezeket a csodálatos ruhákat és ezt az összetartó közösséget. Itt van a kezemben Komárom-Esztergom megye zászlaja, amelyet már Steindl Balázs alelnök úr átadott polgármester úrnak egy önkormányzati ülésen, de azt szerettem volna, hogy itt mindenki előtt ez az átadás újra megtörténjen, hogy érezhesse a falu népe azt, hogy ezt nem csak az önkormányzatnak, a polgármesternek, hanem egész Leányvár népének adományozzuk.” – mondta a megyei közgyűlés elnöke, majd hozzátette: „Nagyon fontos számunkra, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy tartoznak egy nagyon sikeres, jó közösséghez, a 305 ezer Komárom-Esztergom megyei emberhez.”

Fári Csaba, Leányvár polgármestere beszédében elmondta, hogy Leányvár életében nagyon fontos esemény a falunap, nyilván többek közt azért is, hogy a sváb kultúrát, nemzetiségi kultúrát minél jobban erősítsék a faluban. „Ez gyakorlatilag rendhagyó falunap a korábbiakhoz képest, hiszen korábban nagyobb falunapot szerveztek sátras megoldással, azonban tavaly óta a vírushelyzetre való tekintettel a falunap egy felvonulás keretében valósul meg, ahol a kultúrcsoportok táncolnak, énekelnek és zenélnek.” – tette hozzá a polgármester.

„Talán az a legfontosabb, hogy a hagyomány Leányváron is jelen van, akár a népviseletről, fogatokról vagy a jó hangulatról beszélünk. Szerintem ez adja egy-egy közösség életének a sava-borsát” – mondta dr. Völner Pál a térség országgyűlési képviselője, majd kiemelte, hogy a leányváriaknak is vannak identitásukat meghatározó rendezvényei, mint például ez a felvonulás, ami minden faluban egy kicsit más. „Ha ezt így meg tudják őrizni, akkor azt hiszem, hogy az értékmegőrzés sokkal könnyebb, mert gyakorlatilag van egy fogódó, amiből tudhatják, hogy ők kicsodák” – tette hozzá a képviselő.

Megosztás