Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Soroksár – Dorog

A hétvégi bajnokit követően hétközi fordulót rendeznek a labdarúgó NB II-ben, ahol a szezon 10. mérkőzésén a  dorogiak Soroksárra látogatnak. A találkozóra szeptember 29-én, szerdán 16 órai kezdettel a Szamosi Mihály sporttelepen kerül sor – Szabó Gyula cikke.

Jelenlegi ellenfelünk nem összetévesztendő az 1911-ben alapított, egykor szebb napokat megélt, több évadot is az NB I-ben töltött Soroksári AC (további nevein Er-so MADISZ, Vörös Lobogó Sortex, Soroksári ESE) egyesületével, amely sajnálatos módon 1968-ban megszűnt. Soroksáron is számos egyéb csapat működött, de a jelenlegi Soroksár SC egyiknek sem jogutóda. A főváros  XXIII. kerületének klubja csak két évtizedes múltra tekint vissza (1999 óta működnek), noha címerében büszkén – ám ellentmondásos módon – 1905-ös alapítást illesztett.

Dorogi gólöröm Soroksáron 2018 őszén

Ellenfelünk ellen 2002. szeptemberében játszottuk legelső mérkőzésünket – mégpedig az NB II-nek nevezett harmadosztályban -, amely biztos, 2–0-ás dorogi győzelemmel zárult. A tavaszi visszavágót is mi nyertük, így az első közös idényben oda-vissza nyert a Dorog úgy, hogy ellenfele még a becsületgólig sem jutott. Nem úgy, a későbbi két évadban, amikor mindkét évben a sárga-feketék győztek oda-vissza, szintén a harmadosztályban, amelyet a változatosság kedvéért ekkor már valóban NB III-nak neveztek hivatalosan is, mégpedig a Duna-csoportban. A negyedik és még mindig ebben az osztályban sorra kerülő évadban viszont a Dorog visszavágott és nyerte mindkét mérkőzést.

Legközelebb már a másodosztályban került össze a két fél 2016 őszén és azóta folyamatosan csoporttagok, ahol dorogi szemszögből a 2018 augusztusában játszott mérkőzésre lehet emlékezni a legszívesebben, hiszen 3:1 arányú megérdemelt győzelmével a forduló meglepetését is szolgáltatta. Bő egy évvel később, 2019 novemberében ugyancsak hasonló módon 3:1 nyertek a piros-feketék vendégként.

A tavalyi győztes hazai meccs után

Hazai pályán utoljára tavaly augusztus 5-én találkoztak egymás ellen, ahol 1–0-ra nyert a Dorog, viszont a legutolsó idegenbeli fellépés során biztosan nyertek a fővárosiak 2–0-ra a 2020-as év utolsó tétmeccsén, december 13-án. Összességében a két fél egymás elleni küzdelmei kiegyenlített erők küzdelmét hozta, viszont a legutóbb megnyert hazai meccsével ellenfelünk került lépéselőnybe.

Ez lesz a két csapat 18. egymás elleni összecsapása.

Az eddigi 17 mérkőzésen 7 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség; 21 : 22-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 8 mérkőzésből 3 győzelem 1 döntetlen, 4 vereség; 7 : 11-es gólarány.

A Soroksár vendégeként 9 meccsből 4 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség; 14 : 11-es gólaránnyal.

Korábbi játékosaink közül Pandur Péter kitérőkkel később Soroksárra igazolt, míg egykori Soroksár játékosként – szintén  kitérőkkel – előbb Hauser Dániel, majd Simon Attila pedig a Dorogot erősítette. Néhány hete érkezett Dorogra a Ferencváros kölcsönjátékosa, Hajdú Roland, aki a szezont még Soroksáron kezdte, onnan került át a piros-feketékhez és a legutóbbi három bajnokin már pályára is lépett a dorogiak soraiban. További érdekességként megemlítendő, hogy a Soroksár jelenlegi vezetőedzője, a Ferencváros és az FC Porto többszörös válogatott hajdani játékosának, Lipcsei Péter édesapja, Lipcsei Imre a Dorogban futballozott a hatvanas évek második felében.

Ugyan a Dorog jelenleg hét hellyel előrébb foglal helyet a tabellán, mint vetélytársa, mégsem mondhatnánk csapatunkat a mérkőzés esélyesének. A házigazdák a vártnál gyengébben szerepelnek az idei szezonban és legutóbb is viszonylag sima 2–0-ás vereséget szenvedtek Szegeden, de minden bizonnyal a hétközi meccsen javítani szeretnének és zárkózni a középmezőnyhöz. A mieink támadójátéka egyre kritikán alulibb, valóságos góliszony jellemzi a csapatot, amely az elmúlt négy tétmérkőzésén gól képtelennek bizonyult. Kerek egy hónapja nem született dorogi gól és a teljes mezőnyből csak három gárda ért el kevesebb találatot, mint a mieink. Újabb fiaskóval könnyen a tabella második felében találhatják magukat. A kezdeti sikereket követően szépen araszolnak lefelé.Két hete a 2. helyről jelenleg a 8. helyig estek vissza.

Végül az eddigi 21 dorogi szerzői időrendi sorrendben: Bergendy Gábor, Csapó Károly (2), Joó Andor, Faragó Szabolcs, Janetka Zoltán, Szabó Pál (2), Kinyik Ádám, Héray László, Vigh Ádám, Faragó Tomás (3), Sitku Illés, Szedlár Zoltán, Hegedűs Márk, Délczeg Gergely, Földi Botond, Albert Ádám és Girsik Áron.