Kategóriák: EsztergomHírekProgramok

Kutatók Éjszakája: a Pázmány BTK is megnyitja kapuit

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara most is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos rendezvényhez.

„Belenéznél az agyadba? Megismernéd az orosz konyhát? Érdekelnek a középkori ostromgépek? Kíváncsi vagy, miért aktuális Pilinszky? Vagy kalandoznál egy ázsiai szupervárosban?” – Az irodalomtól a pszichológián és a politológián át a régészetig a Pázmány BTK-n számos tudományág mutatkozik be érdekes előadásokkal az érdeklődő nagyközönség előtt szeptember 24-én, pénteken.

A rendkívül izgalmas témákat bemutató rendezvény alkalmával két helyszínen, Budapesten és Esztergomban rengeteg témával készülnek a szervezők. Örvendetes, hogy a Pázmány tanszékeinek nagy része és több kutatócsoportjuk kapcsolódik valamilyen előadással a mindenki számára elérhető ingyenes, védettségi igazolvány birtokában látogatható programokhoz.

Az irodalmi műhely kutatói a 100 éve született Pilinszky János és az ugyancsak 1921-ben született Mészöly Miklós életművét állítják középpontba.

A politológia területének szakértő tanárai a globális környezeti problémák konzervatív megközelítéséről fognak beszélni.

Az est folyamán három turnusban látogatható a Pszichológiai Kutató Laboratórium, ahol a kar jelenlegi kutatásaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A régészek sem „támasztják a lapátot” ezen az estén, rendkívül érdekes leletekről és projektekről fognak beszélni a legfiatalabb régészgeneráció jeles tagjai.

A szlavisztika tanszék egy közeli nagyhatalom, Oroszország mindennapjaiba enged bepillantást, de még gasztronómiai kérdésekre is kitérve.

Az arab kultúra szakértői Egyiptomról, e 90 milliós országról fognak mesélni. És akik a messzi világot közel hozzák: a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportunk az ázsiai szupervárosok életét tárja elénk.

Mindez tehát Budapesten a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téri épületükben. De nézzük, mit ajánl a Pázmány esztergomi képzési helyszíne.

Itt a régészek, az óvó- és tanítóképzősök és két kutatócsoport előadásai közül lehet válogatni. A régészek régi térképeken keresztül vázolják fel, hogyan változott hazánk vizuális megjelenítése öt évszázad alatt. Az Óvó- és Tanítóképző Tanszék élőképekkel, párbeszédekkel jeleníti meg Szent István életét, ezzel még a legkisebbek számára is szórakozást nyújtva. Vestigia Kutatócsoportunk előadója arról mesél, hogy az olasz forrásokban hogyan írtak a XV-XVI. századi járványokról, és hasonló témát választott a MTA PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport is. Előadásuk címe: Járványkezelés a XVI-XVII. századi Magyarországon.

A belépés az esztergomi Iohanneumba, a volt tanítóképző épületébe is ingyenes, de védettségi igazolvány meglétéhez kötött.

Facebook esemény>>
Budapesti rendezvény>>
Esztergomi rendezvény>>