Dorogi és esztergomi vállalkozókat is kitüntettek

A megyei közgyűlés által alapított kitüntetéseket adtak át szeptember 10-én, pénteken délelőtt a megyeházán. Tizenheten vehettek át elismerést többek között a gazdaság, a rend- és életvédelem, valamint a sport területéről. A megye agrárvállalkozása címet az esztergomi Hámory Áron Ottó, míg a megye egyéni vállalkozója címet a dorogi Hervai Ferenc nyerte el.

A kilenc kategóriában adományozható Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért Kitüntető Címet a 2020. évi tevékenység alapján ítélték oda. A megye agrárvállalkozása kitüntető címet az esztergomi Hámory Áron Ottó, míg a megye egyéni vállalkozója kitüntető címet a dorogi Hervai Ferenc nyerte el.

A megye kisvállalkozása az esztergomi Rizzoni Kft. lett, a díjat Ember Dániel vette át. A megye gazdaságáért Életműdíjat az esztergomi Kárpát Csaba mérnöknek ítélték oda.

A megyei közgyűlés 2011-ben alapította a „Vályi István Díjat” a hátrányos helyzetű cigány származású gyermekekkel, diákokkal és felnőttekkel foglalkozó pedagógusok, továbbá az oktatás, nevelés és közösségszervezés területén tevékenykedők elismerésére. Az idei évben ezt az elismerést az esztergomi Sztojka Attila kapta, aki ez év augusztusától a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosként folytatja évtizedes segítő munkáját.

Hervai Ferenc a Géza Fejedelem Szakmunkásképző Iskolában, Esztergomban szerzett autószerelő szakmunkás bizonyítványt. 1977-től, mint autószerelő szakmunkás létesítette első munkaviszonyát a Dorogi Szénbányák szolgáltató gépkocsi részlegénél, majd 1990-ben beindította egyéni vállalkozását Dorogon. Egy bérelt telephelyen 2 fő alkalmazottal és 3 fő szakmunkás tanulójával elindult az önállóvá válás útján. Jelenlegi műhelyét saját forrás és hitelfelvétel biztosításával 1993-ra alakította ki. Műhelyében egy időben 16 db gépkocsi javítása lehetséges. Jelenlegi alkalmazotti létszáma 6 fő, szakmunkás tanulója 1 fő. Az évek alatt szakmai tudásának fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetett. 1987-től az Állami Szakmunkás Vizsgabizottság Elnöke, a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskolában, Esztergomban, gépjárműszerelő, villamossági szerelő és karosszéria lakatos szakmákban. Hervai Ferenc több elismerést tudhat magáénak, mint az aranykoszorús mester cím és a jubileumi ezüstgyűrű. Azzal, hogy a járvány alatt megtartotta műhelyének alkalmazotti létszámát és még beruházni is tudott, példamutató.

Hámory Áron Ottó, mint őstermelő 2010-ben kezdte el állattenyésztéssel, valamint tejtermék előállítással foglalkozó mezőgazdasági tevékenységét. 2016-tól a Fiatal Gazda pályázat elnyerésétől számítva egyéni vállalkozóként végzi munkáját. Félextenzív és félintenzív körülmények között tart főként kecskéket, de tehenek, nyulak, fürjek és csirkék is szerepelnek a palettán. Termékei legjelentősebb hányadát a tejtermékek és sajtok teszik ki. Törekszik a gazdálkodás hagyományos kereteit megtartva az állatok egészségi állapotát maximálisan fenntartani. Rendszeresen részt vesz továbbképzéseken és próbálja az újdonságokat beépíteni mindennapi tevékenységébe. Feleségével együtt dolgoznak és remélik, hogy gyermekeik is követni fogják a pályán és tovább viszik a családi gazdálkodás hagyományát.

Ember Dániel a patinás esztergomi középiskolában a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult tovább. Szülővárosában, Esztergomban 2008-óta vezetője családi vállalkozásuknak a Rizzoni Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.-nek. A festői szépségű Dunakanyarban működteti éttermét a Rizzo Pizzát. Egy olyan helyet, ahol a fiatalok, a családok, a baráti társaságok egyaránt jól érezhetik magukat, ahova szívesen térnek be azok, akik egyedi hangulatú környezetben, barátságos személyzet által készített  és szervírozott kitűnő ételeket szeretnek fogyasztani.

Kárpát Csaba a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1966-ban diplomázott, majd a Bányászati Aknamélyítő Vállalatnál kezdett dolgozni, mint bányamérnök, ahol főleg speciális mélyépítőipari munkát végzett. Itt kezdett el un. csősajtolási és mikrotunnelling technológiákkal foglalkozni. A rendszerváltás után 1992-ben több társával megalakította az AKNABAU Kft-t, amelynek ügyvezetője volt. 2001-től a francia SADE Magyarország cég alkalmazottja volt. 2003-ban megalapította a CONSOLVA Kft-t. Szakismereteit elismerve a Miskolci Egyetem az alagútépítő tematikájú mérnök továbbképző tanfolyam előadójának kérte fel. Mérnöki tudását fejlesztve, 2004-ben Európai Uniós Pályázati Tanácsadó szakképesítést szerezett. A Kereskedelmi és Iparkamarának alakulása óta tagja. Éveken keresztül a Komárom-Esztergom Megyei szervezetben elnökségi tagként, majd az utóbbi négy választási ciklusban alelnökként tevékenykedik, kiemelten a szakképzés, a területfejlesztés és a klaszterszervezés területén. A Nemzetgazdasági Miniszter megbízása alapján 2012 októberétől a Komárom-Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnökeként dolgozott a szakképzés területén.

Sztojka Attila Esztergomban született öt gyermekes roma családban. Szülei indíttatására döntött úgy, hogy boldogulását a tanulásra alapozza. Először az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolát végezte el, ahol szociálpedagógusi diplomát, majd a Pécsi Tudományegyetemen szociálpolitikusi diplomát szerzett. Pedagógusként dolgozott Esztergomban, az Arany János Általános Iskolában 13 éven át, majd felkérésre elvállalta az esztergomi Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Nonprofit Kft. ügyvezetését. 2011-ben Balog Zoltán az általa vezetett államtitkárságra hívta dolgozni. Főosztályvezetőként a felzárkózás politika zászlóvivője lett. Fáradhatatlan szolgálatáért, a roma közösség érdekében végzett munkájáért az Emberi Erőforrások minisztere 2016-ban „A Közösség Szolgálatáért Díj”-ban részesítette. Roma vezetőként példát mutat tudásról, emberségből, hitéletről, a család szeretetéről, tisztességből. Sztojka Attila 2021. augusztusától a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosként folytatja munkáját.