Kategóriák: DorogHírek

Erdő Péter: Dorogon kezdtem lelkipásztori szolgálatomat

Szeptember 7-én, kedden délután aranyvonattal érkeztek a világ bíborosai, érsekei és püspökei az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus dorogi eseményére.

Legutóbb 1938-ban rendezett Magyarország Eucharisztikus Világkongresszust, akkor a főváros mellett dorogi eseménye is volt a rendezvénynek. Dorog városvezetése úgy gondolta, hogy ismét szeretne csatlakozni a világeseményhez. Az önkormányzat a többszörösen kitüntetett magyar zeneszerzőt, Sáry Lászlót kérte fel, hogy ezen alkalomból alkosson meg egy zenei kompozíciót.

Sáry László „Cantata Dorogiensis De Eucharistia” című zeneművének ősbemutatóját a dorogi művelődési házban tartották, ahova szép számmal érkeztek a világ bíborosai, érsekei és püspökei. Az egyházi személyek pedig aranyvonattal érkeztek.

Az aranyvonat ezelőtt Szent István halálának 900. évfordulóján, az 1938-as világkongresszus keretében járt Dorogon, akkor Szent István jobbjával a fedélzetén. Az aranyvonat a második világháborúban megsemmisült, azonban 2020-ban újra alkották és az idei Szent István-napokon mutatták be Budapesten. Most az aranyvonatot egy 424-es gőzös húzta be a dorogi állomásra, mögötte pedig az egyházi személyeket szállító nosztalgiakocsik sorakoztak fel. A vasútállomáson dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a delegációt, majd közösen átsétáltak a művelődési házban.

„Büszkék vagyunk bányász elődeinkre, akik 1938-ban városteremtő napi munkájuk mellett történelmi értékű eseményhez, a 34. Eucharisztikus Kongresszushoz csatlakoztak. Rájuk emlékezve és hagyatékukból származó történelmi elvárásoknak megfelelni szándékozva csatlakozunk mi, mai horogiak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz. A kongresszus eseményeinek sorába illeszkedő hangversenyünkön kerül bemutatásra Sáry László, Cantata Dorogiensis De Eucharistia című műve. Reményeink szerint a zenemű harmóniáit jól érzékeltetik ma is dorogi közösségünk, múltból jövőre ívelő jóra törekvő szándékát.” – mondta dr. Tittmann János, Dorog polgármestere a művelődési házban.

A polgármester beszéde után dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntötte az egyházi személyeket és a meghívott vendégeket: „Nagy öröm, hogy ma itt találkozhatunk Dorogon, ebben a számomra igen kedves városban, ahol annak idején a lelkipásztori szolgálatomat elkezdhettem. Különösen örülök annak, hogy polgármester úr jóvoltából született egy dorogi eucharisztikus kantáta, amely mutatja, hogy ez a közösség az 1938-as nagy eseményre a maga módján ma is emlékezik. Adja Isten, hogy ez az új és értékes zenedarab valóban gazdagodás és fölemelkedés legyen mindannyiunk számára.”

A vendégek a koncert után autóbuszokkal utaztak az Esztergomi Bazilikába, ahol közösen imádkoztak, majd Mindszenty József bíboros sírjánál gyertyát gyújtottak.


Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus: a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Eucharisztia (avagy úrvacsora): görög eredetű szó, keresztény szertartás, amelyen Jézusnak a kenyérről és borról az utolsó vacsorán mondott szavait és ottani cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon. Az eucharisztiát/úrvacsorát minden keresztény felekezet (a maga teológiai nézeteinek megfelelően) szentségnek tekinti.

Kantáta: zenekarral kísért énekszóló és kórus váltakozásából alakuló többszakaszos kompozíció.