Kategóriák: Hírek

Átadták az annavölgyi Zsigmondy-forrást

Bányásznapon, szeptember 4-én avatták fel Annavölgyön a Zsigmondy-forrást, amely a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával épült meg. Az ünnepségen a település átvehette a megyezászlót is.

A Himnusz eléneklése után az önkormányzat és a szervezők nevében köszöntötték többek között Steindl Balázst, Mráz Lászlót, az alapítvány tagját, Koltai Lajosnét és K. Kovács Józsefet, a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség képviselőit, id. Sasvári Géza nyugalmazott bányamestert és Dér Józsefet, Annavölgy első polgármesterét is.

Bánhidi József, a település polgármestere egy rövid múltidézéssel kezdte beszédét: „A térségünkben dolgozó bányászoknak rendre gondot okozott a víz: bányatelepek úsztak el, sőt sajnos többen is életüket vesztették a mélyben. Ma az utódok pedig éppen azon munkálkodnak, hogy akarattal és elszántsággal erőt merítsenek és megszelídítsék a vizet.” Majd hozzátette: „Nem tettünk mást az elmúlt hetekben-hónapokban, mint azt a vizet, ami kétszázéven keresztül ellenség volt, most a javunkra fordítjuk”. A polgármester elmondta azt is, hogy – szakmai kifejezéssel élve – megfogták a bekötőút melletti vizet, letisztították a környezetét, melyet parkosítottak. A díszes alapkövek Fülöp Ferenc táti kőfaragó munkái, melyeken Zsigmondy Vilmos neve is szerepel.

De vajon miért? Erre már Kollár Attila, az Annavölgyi Hagyományőrző Klub tagja válaszolt, aki felidézte, hogy az egykori bányamérnök a 19. században vezette a Sándor uradalomhoz tartozó, annavölgyi bányákat. Véleménye szerint 1970-es évekig gyakran elhangzott a neve a településen, majd a bánya bezárása után feledésbe merült. Említette Csath Béla vasdiplomás bányamérnököt is, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a művelődési házban lévő emlékszobában Zsigmondyhoz köthető tárgyak is helyet kaphattak. Szintén Csath Béla egy másik látogatásakor merült fel a forrás kialakításának ötlete és akkor jött az ötlet, hogy Zsigmondyról nevezzék el.

A leleplezés előtt Kántor Boglárka elszavalta Zsákovics Ferenc nyugdíjas bányász ezen alkalomra írt versét, majd Steindl Balázs, Kollár Attila, Koltai Lajosné és Bánhidi József lerántotta a leplet a díszes alapkövekről, végül megkoszorúzták és ittak a forrásból. Az ünnepség ezzel nem ért véget, ugyanis Steindl Balázs átadta Bánhidi Józsefnek a megyei identitás elősegítését célzó és az összetartozásunkat szimbolizáló Megyezászlót. A lobogó és az oklevél átadásán túl emlékszalagokat is felkötöttek a rúdjára.

A rendezvényen kiosztották az Annavölgy és Sárisáp Kertbarátainak és Borbarátnőinek Egyesülete által a tavalyi esztendőben és idén odaítélt, legszebben művelt kert és legszebben parkosított udvar címeket, emellett felköszöntötték a legidősebb hölgy és férfi lakost, valamint emléklapot kaptak azok, akik a forrás alakításában részt vettek.

Fotók, forrás: hidlap.hu

Megosztás