Kategóriák: DorogHírek

Koszorúkat helyeztek el bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a dorogi bányászat és a bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél az Otthon téren szeptember 4-én, szombaton délelőtt.

A Bányásznapok során több mint hét évtizede emlékeznek meg a bányászok nehéz és küzdelmes munkájáról, a települést építő, kiemelkedő teljesítményükről Dorogon. Dorog, Csolnok, Annavölgy-Sárisáp, Tokod, Tokodaltáró, Mogyorósbánya, Bajna, Kesztölc, Pilisvörösvár, Pilisszentiván és Solymár bányászata és a kapcsolódó felszíni üzemek nevei szerepelnek a 2013-ban elkészült emlékmű kisebb márványlapján. A 322 munkavégzés közben meghalt bányász neve pedig a nagyobbikon.

A koszorúzást megelőzően Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke mondott beszédet. „A 2021-es évben is kegyelettel és tisztelettel kell és kötelességünk elsősorban emlékezni azokra a bányásztársainkra, akik életüket áldozták fel a természettel való küzdelem során, akik az ember jogaiért, az ember megbecsülését harcoltak, azokra, akiknek a nevei elsősorban az árván maradt családok szívében, de méltóképpen az utókor számára az itt látható emlékműbe vésve mindörökké megmarad.” – mondta Bánhidi József, majd hozzátette: „Sajnálattal, de egyben büszkén is mondhatom, hogy 71 év múltán is működő munkahelyek és mélyművelési bányák nélkül is megtudott, és bízunk benne, hogy még nagyon sokáig meg tud maradni rengeteg küzdelemmel, de mégis kiváltságosan ezen szép szakma emléke. Nekünk, fiatalabb korosztálynak kötelességünk ezt ápolni, továbbadni és méltóképpen megünnepelni.”

Bánhidi József beszéde után koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd a brigádterembe pohárköszöntőre invitálták a résztvevőket. A pohárköszöntő után sínszeg díjjal tüntették ki dr. Tittmann Jánost és Sasvári Gézát.