Kategóriák: DorogHírek

Négysávos tekepályát avattak fel Dorogon

Szeptember 4-én, szombaton délelőtt a 71. Bányásznapon, Dorog legújabb közösségi terét, a négysávos tekepályát avatták fel a művelődési ház alagsorában, a régi mozi területén.

A művelődési ház alagsorában évtizedek óta elhagyatott, 604 m2 alapterületű volt mozi helyiségeinek átépítésével és felújításával új, a korszerű igényeknek is megfelelő közösségi tér, azaz egy 4 sávos felnőtt, és 1 sávos egyedi gyerek tekepálya és azokat kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra.

Az átadó ünnepségen először dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője járult a mikrofonokhoz. „Dorogra mindig jó érzés jönni egy országgyűlési képviselőnek, mert azt látjuk, hogy a település mindig megújul. Gondolhatunk a vasútra, útvonalakra, utcákra, iskolákra, sportlétesítményekre, amiből szerencsére még újat is sikerült építeni. Ennél a beruházásnál is azt láthatjuk, hogy egy megörökölt, elég rossz állapotban levő volt, mozihelyiségből egy első osztályú tekepályát alakított ki a város a megyei önkormányzat és a kormányzat döntésének köszönhetően” – mondta el a képviselő, majd hozzátette: „Nyergesújfalui vagyok és most hallottam, hogy az ottani tekeszakosztály hetente kibérli ezt az új létesítményt, ami külön öröm, hiszen a térségben élők is szeretnék használni ezt a pályát.” – jegyezte meg a képviselő. „Ami külön öröm számomra még, hogy itt a mentősök és a szociális szféra dolgozói fogják nekünk bemutatni, hogy hogyan kell ezt a pályát használni és mi mindenre alkalmas. Én a sörözőt még kicsit hiányoltam, de mondta a polgármester úr, hogy az is meg fog itt érkezni, de a pályázat nem tartalmazott ilyen lehetőséget” – tette hozzá dr. Völner Pál.

 „A nagyon magasztos és felemelkedett hangulatú koszorúzás után nagy örömmel jöttünk ide, hogy megcsodáljuk és átadjuk ezt a gyönyörű létesítményt. A dekorációból jól látszik, hogy itt működött régen a városnak a mozija, ami már évtizedekkel ezelőtt megszűnt, és ennek a hasznosítását egy európai uniós pályázat segítségével sikerült itt megvalósítani. Azonban mint kiderült ez a forrás nem volt elegendő, ezért a város a költségvetéséből biztosított plusz összeget a tekepálya megvalósításához.” – mondta Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, majd hozzátette: „Ahogy Dorogon látjuk, mindig megpróbálják a múltat a régit valamilyen módon beemelni a mai világba. Ezt látjuk a filmkockákon, a régi mozi vetítőgépen, és itt mögöttem is ezek az életképek, amin több gurító játékost és Dorog különböző látnivalóit csodálhatjuk meg.”

„Büszke vagyok arra, hogy mi mai dorogiak is azért képességeinknek, adottságainknak megfelelően tudunk létesítményeket felújítani, régen elhagyott, leromlott épületeket megújítani. És ha arra gondolok, hogy a bányász elődeinknek az értékei milyen nagy csoportokban voltak sorolhatóak a városfejlesztésnek, a városépítésnek a materiális anyagi értékein túlmenően itt önképző, önsegélyző kört, zenekarokat és sportegyesületeket hoztak létre. Mindemellett büszke vagyok arra, hogy az akkori lakosok a napi munkájuk mellett volt szellemi erejük arra, hogy egy világeseményhez is kapcsolódjanak, pontosabban 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszushoz. Mi is megpróbáljuk ezt a léptéket, teljesítményt magunkból kicsiholni” – mondta el beszédében dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere.

A beszédek után a tekepálya megvalósítása miatt emléklapot kapott: Petheő Tímea belsőépítész, Vizner Zoltán, a V. V. Gép Kft. ügyvezetője és Varga András, a Varga Fuvarozási és Építőipari Kft. ügyvezetője.

A tekepálya avatása során az első gurításokat két olyan nagyszerű csapat végezte el, akik az elmúlt időszakban a járvány elleni küzdelem során hivatásukban, hivatásukkal a legtöbbet tettek szeretteinkért. Ezért a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ, valamint az Országos Mentőszolgálat Dorogi Mentőállomás munkatársainak elismerő emléklapot adott át a polgármester.

Megosztás