Kategóriák: DorogHírek

A Schmidt Sándor szobor koszorúzásával kezdődött el a Bányásznap

Szeptember 1-jén, szerdán délután Schmidt Sándor mellszobrának koszorúzásával kezdődött el a 71. bányásznapi ünnepség Dorogon.

Két éve, 2019. augusztus 28-án avatták fel ünnepélyesen Dr. Schmidt Sándor bányamérnök, Dorog atyjának szobrát a Schmidt-villánál. Schmidt Sándor első bányamérnökként szerzett doktori címet Magyarországon. Újszerű kezdeményezéseivel nagy hatással volt a magyar szénbányászat fejlődésére, eredményességére.

Az ünnepségen a kesztölci Pávakör dalokkal köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője járult a mikrofonokhoz. „Két évvel ezelőtt egy felemelő pillanat volt, amikor felavattuk ezt a szobrot. Schmidt Sándor szobrát, aki valóban Dorog atyjának is nevezhető. Mondhatni, hogy magasra tette a mércét mindazoknak, akik utána következtek, akár a tudomány, a gazdasági vezetés, vagy éppen a városalapítás területén. Minden méltatásban elhangzik az a szociális érzékenység, amit a bányászok iránt tanúsított, hogy kultúrát szervezett nekik.” – mondta a képviselő. Hozzátette: Schmidt Sándor több évtizedes munkásságával gyakorlatilag egy várost teremtett itt a térségben. A térség életében pedig köszönet illeti mindazokat, akik újra felemelték az emlékét, és mindent megtesznek azért, hogy a példáját a mai utókor előtt is bemutassák.

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere ezen alkalomból elhozta azt az általa összeállított könyvet, amely az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából megjelent cikkeknek a gyűjteménye. „Schmidt Sándor társadalmi tevékenységének, a térség és a város elismertségének az érdekében folytatott munkája, eredménye volt az, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus eseményeihez kapcsolódott vidéki eseményként Dorog települése. Akkor még nem volt város. Nem volt sokkal kisebb, mint ma, de az ő tevékenysége volt az, amely azt a kapcsolatrendszert kialakította, aminek a révén 1938. május 31-én a Budapesti Hírlapban – és más lapokban is – a legszebben írtak rólunk” – részletezte a polgármester, majd felolvasta az akkori hercegprímás beszédét, a Dorogi Bányászok Eucharisztikus Ünnepén című írását.

A beszédek után a résztvevők közösen elénekelték a Bányászhimnuszt, majd Schmidt Sándor mellszobránál koszorút helyezett el dr. Völner Pál, dr. Tittmann János, dr. Koromai Péter, az OMBKE dorogi szervezetének titkára, Bánhidi József, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében, Mráz László a Dorogi Bányász Szakszervezet képviseletében, Bársony László és Izing Ferenc, az OMBKE tatabányai szervezetének nevében, valamint Lőrincz Ákos, az ÉDV Zrt. megbízott vezérigazgatója.

Megosztás