Kategóriák: HírekPiliscsév

Érdemkeresztet vehetett át Nagy Mária

Augusztus 30-án tartották meg a szlovák nemzetiségek találkozóját Piliscséven. A találkozó keretében kitüntetést vehetett át Piliscsév egykori polgármestere.

A „Megyénk körül megyünk körül” programsorozat keretében mutatkozott be Piliscsév az érdeklődőknek. Kosztkáné Rokolya Bernadett a település polgármestere és Vogyeraczki Mária a szlovák önkormányzat helyi vezetője látta vendégül a megyéből érkező szlovák nemzetiségű vendégeket. A résztvevők délelőtt bejárták Piliscsév nevezetességeit, majd ellátogattak a pincefaluba is. A megyei rendezvény délutánján a jelenlévők a művelődési házban bekapcsolódhattak a bányásznapi ünnepségbe.

Piliscsév fejlesztése, valamint a helyi szlovák nemzetiség hagyományainak megőrzése érdekében végzett településvezetői munkája elismeréseként Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Nagy Máriának. Habár a kitüntetést március 15-én ítélték oda Piliscsév egykori polgármesterének, a pandémia miatt az átadást későbbre halasztották. Augusztus 30-án, a bányásznapi ünnepség keretében az elismerést dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője adta át Nagy Máriának.

„Piliscséven nemcsak őrzik a hagyományokat, hanem meg is élik azokat a mindennapokban. Ez az olyan nagyszerű embereknek köszönhető, mint Nagy Mária volt polgármester asszony, aki a településért és a szlovák közösségért is rendkívül sokat tesz, illetve tett az elmúlt évtizedekben” – mondta el dr. Völner Pál.

Az érdemkereszt és az oklevél átadását követően Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke a megyei önkormányzat nevében is köszöntötte a kitüntetettet, továbbá Kosztkáné Rokolya Bernadett, valamint a helyi és a megyei szlovák önkormányzat is ajándékkal kedveskedett. Mivel meglepetésnek szánták az elismerés átadását Nagy Mária meglepődve és egyben meghatódva állt a mikrofon mögé és azt mondta: ez az elismerés nem csak neki, hanem az egész településnek, Piliscsévnek is szól.

Az ünnepség további részében többek között az óvodások, a Pilisi Kolibri STE növendékei, valamint a Piliscsévi Szlovák Asszonykórus is fellépett. Majd a vacsoraebéd elfogyasztása előtt a jelenlévők megkoszorúzták a Bányász Emlékművet.