Megtisztították a Palatinus-tó partját

Hozzávetőleg száz fő részvételével zajlott le július 24-én a szemétszedési akció az esztergom-kertvárosi Palatinus-tónál.

Az esemény főszervezője a Klímapolitikai Intézet volt, közreműködtek a Szemétirtók, a Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete, valamint a Palatinus Búvár és Vízisport Egyesület. Az akció támogatója pedig Esztergom Város Önkormányzata volt.

A résztvevők a tó északkeleti partján körülbelül 500 méteres szakaszt tisztítottak meg, ahonnan hozzávetőleg 8 köbméternyi szemetet szedtek össze. A takarítás ugyanakkor nemcsak a parton zajlott, a búvárok segítségével a tóból is sok minden előkerült.

A tóparton fellelhető szemét zömét a megszámlálhatatlan cigarettacsikk és a nem lebomló nedves törlőkendő mellett szezonális, többnyire a fürdőzők által „ottfelejtett” hulladék (italos dobozok, palackok, chips-es zacskók stb.) alkotta, de kisebb illegális lerakatokat (zsákokban kihordott kommunális hulladékot, gumiabroncsokat stb.) is felszámoltak a résztvevők.

Tanulságos volt látni, hogy miként viszonyultak a strandolók a közöttük hirtelen megjelenő szemétszedők látványához. A többség közömbös magatartást tanúsított, volt, aki inkább odagurította a zsákhoz az energiaitalos dobozát, mintsem a fáradságot véve a mindössze 2 méteres távolságot gyalogosan megtette volna a közelében lévő szemeteszsákig. Szerencsére azonban több olyan eset is akadt, amikor maguk a fürdőzők is bekapcsolódtak a munkába.

Forrás: Szemétirtók
Fotók: MTI / Kovács Attila