Kategóriák: EsztergomHírek

Új hajóállásokat épített ki a MAHART

500 millió forint európai uniós támogatással valósult meg a MAHART-PassNave Kft. „IKOP-2.1.0-15-2016-00034” azonosítószámú projektje, melynek célja a személyszállításra alkalmas hajóállások kiépítése volt Visegrád, Dömös átkelés, Zebegény, Esztergom és Komárom kikötőiben. A vízoldali infrastruktúra kiépítése mellett a parti infrastruktúra helyreállítása is a beruházás része volt.

A projekt stratégiai célja, hogy a Dunakanyar térségében, tágabb megközelítésben pedig a Bécs-Pozsony-Budapest tengelyen fellendüljön a vízi személyszállítás a Duna személyszállítási kapacitásának fejlesztése által. Ennek érdekében a támogató infrastruktúra fejlesztésével a szolgáltatás színvonalának növelése a cél mind a nemzetközi szállodahajók, mind a menetrendszerinti kirándulójáratok, szárnyashajók és kompok vonatkozásában. A Komáromban, Esztergomban, Zebegényben, Visegrádon és a Dömös átkelés megállónál a megvalósult beruházások hozzájárulnak az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program célkitűzéseihez, javítják a multimodális összeköttetéseket, átszállási lehetőséget biztosítva vonat és komp, autóbusz és hajó között a kerékpárszállítást is lehetővé téve.

A MAHART PassNave Kft. fejlesztett kikötőiben a projekt közvetlen hatására a kikötő hajók számának növekedése várható.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott projekt a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában került finanszírozásra.

Borítókép: illusztráció (az új szobi kikötő)